1,13 milliárd forinttal támogatják a klasztereket

Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 23 induló és fejlődő klaszter működését támogatja 1,13 milliárd forinttal az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács – jelentette be Becsó Zsolt, a testület elnöke szerdán Salgótarjánban.

MNO
2011. 09. 14. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új Széchenyi-terv keretében februárban meghirdetett pályázat célja a vállalkozások közötti együttműködések előremozdítása, a klaszterek versenyképességének növelése, közös beruházások támogatása volt – emlékeztetett az elnök. Vállalati együttműködés keretében legalább három mikro- vagy kisvállalkozás közös beruházására lehetett pályázni, induló klasztereknél a menedzsmenttevékenység volt támogatható, a fejlődő klaszterek esetében pedig komplex projektek megvalósítására volt lehetőség – tette hozzá.

A régióból 32 pályázat érkezett, ezekből 23 részesült összesen 1 milliárd 133 millió forintos támogatásban. Becsó Zsolt elmondta: a 23 pályázat csaknem 200 céget érint, a legtöbb, tíz nyertes projekt Miskolcon valósul majd meg. Egerhez öt pályázat kapcsolódik, Gyöngyöshöz, Heveshez kettő-kettő, Szerencshez, Tiszaújvároshoz, Felsőzsolcához, Salgótarjánhoz egy-egy. A salgótarjáni nyertes egy energetikai gép-, acélszerkezetgyártó és mechatronikai beszállító klaszter, amelyben 20 cég jelenik meg. Köztük például a Wamsler SE, a Bombardier, a Delphi, az Eglo vagy az SVG 2000 Vegyipari Gépgyár.

Egy visszaadott pályázatról még születhet kedvező döntés a tisztázandó kérdések után, itt egy szécsényi központú vízügyi klaszterről van szó – közölte az elnök. Becsó Zsolt – aki egyben a Nógrád megyei önkormányzat elnöke – hozzátette: több tucat Nógrád megyei vállalkozás kapcsolódott valamelyik klaszterszervezethez, elsősorban Nyugat-Nógrádból. Az elnök közölte: mivel ez láthatóan sikeres kiírás volt, és a régióból vannak további érdeklődések, egy másik keretösszeggel várhatóan ismét meghirdetik majd a pályázatot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.