7 százalékra csökkent a munkanélküliség

Mintegy 7 százalékra mérséklődött augusztusban a munkanélküliek aránya Vas megyében – közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerdán.

MNO
2011. 09. 14. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 10,1 százaléka volt regisztrált álláskereső, azóta a nagyobb munkaerőigény miatt folyamatos csökkenés tapasztalható. A tendencia alól június jelentett kivételt, amikor a szezonális munkák beindulása miatt 6,9 százalékra csökkent az álláskeresők aránya.

Augusztusban 8088 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 229 fővel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A munkanélküliek csaknem 80 százaléka a fizikai állományba tartozik, 40 százalékuk szakképzetlen. Nyolc általános iskolával vagy annál kevesebbel 32 százalékuk rendelkezik, míg a diplomások aránya alig haladta meg a 8 százalékot.

A nyilvántartásban szereplő álláskeresők csaknem 37 százaléka 45 év feletti, 15 százaléka pedig 25 évesnél fiatalabb. A pályakezdők aránya meghaladja a 9 százalékot; augusztusban 751 fiatal került sikertelen felvételi vagy eredménytelen álláskeresés miatt nyilvántartásba. A pályakezdők mintegy 19 százaléka csak az általános iskolát végezte el, 33 százalékuk tette le a szakközépiskolai, 12 százalékuk pedig az érettségi vizsgát. A fiatalok 15 százaléka szakmunkás, a diplomások aránya 12 százalék.

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők csaknem 23,6 százaléka – mintegy 1910 fő – már több mint egy éve nem dolgozott. A tartósan álláskeresők létszáma és aránya az egy hónappal korábbi és az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva is csökkent; idén júliusban a munkanélküliek 24,6 százaléka, egy évvel korábban pedig 27,6 százaléka volt hosszabb ideig munkanélküli. A regisztrált munkanélküliek csaknem 56 százaléka, mintegy 4512 személy részesült idén augusztusban ellátásban; a júliusinál 148 fővel, a tavaly augusztusinál pedig 1738 fővel kevesebben.

Vas megyében csaknem 2020 betöltetlen álláshely volt augusztusban. A munkalehetőségek 18-18 százaléka az egészségügy területén, a szociális ellátásban, valamint a feldolgozóiparban jelentkezett. Ugyancsak mintegy 18 százalékos a munkaerőigény a közigazgatás, a védelem, a társadalombiztosítás területén is. Az álláshelyek 9 százalékát a szállítás, raktározás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek.

Az augusztusban bejelentett 1036 új álláshely csaknem 70 százaléka segéd-, illetve betanított munkára vonatkozott. Az üres állások 21 százaléka szakmunkát igényel, míg a legalacsonyabb, 10 százalék a szellemi munkahelyek aránya. A munkáltatók szellemi munkakörben kereskedelmi ügyintézőket kerestek. A cégek legnagyobb létszámban eladó, gyógyszergyártó gépkezelő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, hentes, lakatos, forgácsoló, illetve felszolgáló, szakács munkakör betöltésére várták az álláskeresőket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.