Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A fejlesztő sportok gyógyító csodája

A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 23–25. között rendhagyó lovasversenyt rendez Fóton: a nemzetközi és hazai díjlovasok mellett fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok is összemérik tudásukat lovasterápiás versenyszámokban.

Szabó Emese
2011. 09. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hasonlóan az előző évekhez, a díjlovasverseny idén is nemzeti és nemzetközi keretek között zajlik, és nagyjából száz lovas nevezett rá. Az eseménnyel párhuzamosan, szombaton és vasárnap – lovasterápiás verseny keretében – ügyességi pályán mérik össze tudásukat a tanulásban vagy értelmileg akadályozott, illetve látássérült gyerekek is. Olyan sporteseményről van tehát szó, amely korántsem vonz tömegeket, amelyen nem születnek hatalmas rekordok, amelyről ritkán szólnak híradások, pedig a versenyzők teljesítménye mögött rendkívüli erőfeszítés áll. A korlátok legyőzése, a sokéves kitartó pedagógiai munka, és persze a család feltétlen szeretete.
A rendezvény fő támogatója az OTP Bank, a lovasterápiás versenyen a szervezők mintegy 135 gyermeket fogadnak. Rájuk több feladat is vár. A Jámbor Vilmos-csapatváltóversenyen a gyerekek vezetett lovon teljesítenek, majd ügyességi feladatokat, nemegyszer bámulatba ejtő mutatványokat hajtanak végre. A Mádl Ferenc-emlékversenyen a versenyzők kreativitásukkal is bizonyíthatnak: szabadon választott témában kis színdarabot, mesét vagy történetet adnak elő a közönségnek, lovak közreműködésével. A látássérült gyerekek szombaton ügyességi feladatokban, valamint futószáras versenyszámban szerepelnek. A rendezvény egyik legérdekesebb programjának az egészséges és sérült lovasok közös csapatversenye ígérkezik. Az idei év újdonsága a hazánkban első alkalommal megszervezett díjlovagló-parasportverseny lesz.
A háromnapos esemény bizonyítja, hogy a versenyzési lehetőség mindenki számára adott, és együtt szerepelhetnek egészséges és gyógypedagógiai lovaglásban, hippoterápiában részt vevő gyermekek. A rendezvény nem titkolt célja – a fogyatékkal élőknek nyújtott élményen túl – a lovassport népszerűsítése, a lovasterápiában rejlő lehetőségek bemutatása.

Gyógyító patások. A gyermekmentő szolgálat lovasterápiás központja 2003-ban kezdte meg tevékenységét. A létesítmény 22 hektáros területén a lovasterápia különböző ágaiban végeznek gyógyító tevékenységet, és itt folyik a szakemberek képzése és továbbképzése is. A lovasterápia egyébként gyűjtőfogalom, magában foglalja mindazokat az intézményhez kötött, orvosi javallat alapján terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni vagy csoportos fejlesztéseket, amelyek a lovaglás, illetve a lóval való foglalkozás és tevékenységek hatásait használják fel. Az ember és a ló összhangján alapuló gyógymód elősegíti a kóros izomtónus szabályozását, javítja a mozgásérzékelést, az egyensúlyt, a koordinációt.

Infó: www.lovasterapia.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.