A felzárkóztatás sikeressége központi jelentőségű

A mélyszegények és a romák társadalmi felzárkóztatásának sikeressége központi jelentőségű a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozása szempontjából – hangsúlyozta Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, aki csütörtökön Szkopjében a Roma integrációs évtized program (RIÉP) részeként szervezett konferencián tartott előadást.

MNO
2011. 09. 29. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2005-ben, a Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet által alapított, a romák társadalmi és gazdasági integrációjának felgyorsítására irányuló programban 12 ország vesz részt, jelenleg Macedónia látja el a soros elnöki teendőket.

Balog Zoltán elmondta: a konferencia résztvevői nagyra értékelték, hogy a magyar uniós elnökség elérte azt, hogy az EU-ban minden ország köteles foglalkozni a romák integrációjának kérdésével, stratégiát kell kidolgoznia, a tagállamoknak kézzelfogható eredményeket kell felmutatniuk. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára előadásában kiemelte: a romastratégia nem kizárólag a romák, hanem a leszakadó rétegek problémájának a megoldásáról is szól. Egyebek között kifejtette: fontos, hogy az állam olyan lehetőségeket biztosítson, amelyek segítségével ezek a csoportok javítani tudnak helyzetükön, s nem a túlélésre rendezkednek be, ahonnan nincs kitörési lehetőség. Fontos továbbá, hogy az állami programok a teljesítményre ösztönözzenek, és ezen keresztül nemcsak szociális, hanem mentális változást is eredményezzenek.

Balog Zoltán előadásában ismertette a magyar romastratégia részleteit. Mint mondta, a magyar koncepció fogadtatása pozitív volt, kritikai megjegyzésként az hangzott el, hogy nem egyértelmű, milyen mértékben vesznek részt a stratégiában a romák, illetve pontosan melyek a velük szemben megfogalmazott elvárások. Balog Zoltán kiemelte, hogy a konferencián Magyarországot pozitív példaként említették egyebek mellett az alapfokú végzettséggel rendelkező romák arányát tekintve. Az államtitkár elmondta: Magyarországon a cigányság 95 százaléka nyolc osztályt végzett, míg az európai átlag ezen a téren csupán 60 százalék. Hozzátette: a magyar romastratégia kiemelt része, hogy az általános iskolát végzetteket minél előbb megélhetést segítő szakmához juttassák.

Balog Zoltán a cigányságnak a munka világában betöltött szerepével kapcsolatban kifejtette: a magyar problémát sokan abban látják, hogy nagyon nagy, 85 százalékos a hivatalos munkanélküliség a romák között, miközben rengetegen élnek feketemunkából, s nekik a szociális segély csupán jövedelemkiegészítés. Az államtitkár kitért arra is, hogy a konferencián a Nyílt Társadalom Intézet statisztikát mutatott be arról, hogy a felzárkózást segítő európai uniós forrásokból mennyit sikerült lehívni az új tagországoknak: Románia „a legrosszabb tanuló” a források mindössze 2-3 százalékának a lehívásával, de még a legjobban teljesítő Lengyelországnak is csak a források 26 százalékát sikerült a társadalmi felzárkóztatásra fordítani, míg Magyarországnak a 14 százalékát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.