A magyar politikai fejleményeket továbbra is figyeli az ET

Arra kell számítani, hogy a magyar belpolitikai fejleményeket és a parlamenti jogalkotási folyamatot a jövőben is figyelemmel fogja kísérni az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése és a Velencei Bizottság – közölte szerdán a magyar külügyminisztérium, miután Prőhle Gergely, a tárca helyettes államtitkára megbeszéléseket folytatott Strasbourgban az ET több vezetőjével.

MNO
2011. 09. 14. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prőhle Thorbjorn Jaglanddal, az ET főtitkárával, Wojciech Sawickival, az ET parlamenti közgyűlésének főtitkárával, valamint Thomas Markerttel, a Velencei Bizottság főtitkárával tárgyalt. A Velencei Bizottság jogi szaktekintélyekből álló nemzetközi véleményező, tanácsadó testület, és az ET parlamenti közgyűlésének megbízásából jelentést készített az új magyar alaptörvényről, illetve az annak elfogadásához vezető eljárásról.

A helyettes államtitkár strasbourgi megbeszéléseinek a magyar külügyi tárca közlése szerint két célja volt. Egyrészt a főtitkárral áttekintették a szervezet napirendjén levő olyan kérdéseket, amelyek a magyar diplomácia homlokterében is állnak – például a roma kérdést, az észak-afrikai országok átalakulási folyamatát, az európai kulturális sokszínűség ügyét.

Másrészt a parlamenti közgyűlés és a Velencei Bizottság vezetőjével áttekintették azokat a hazai jogalkotási eseményeket, amelyeket az ET az európai normákkal való megfelelés szemszögéből vizsgál.

„A megbeszélések alkalmat adtak arra, hogy Prőhle Gergely bemutassa a szervezet által bírált jogalkotási lépések társadalmi-politikai hátterét, és eloszlasson számos félreértést vagy tárgybeli tévedést” – olvasható a magyar külügyi közleményben. A tárca szerint ezzel együtt arra kell számítani, hogy a magyar belpolitikai fejleményeket – különös tekintettel az Országgyűlés jogalkotási folyamatára, így az egyházi törvényre, a választójogi törvényre, az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvényre, az alkotmánybíróságról szóló törvényre – az ET parlamenti közgyűlése és a Velencei Bizottság a jövőben is figyelemmel fogja kísérni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.