A szörnyű terrortámadás után az urnák előtt bizonyíthatnak

A Munkáspárt sikerét hozhatja a hétfői norvégiai helyhatósági választás, ahol először ismerhetjük meg az állampolgárok véleményét a júliusi borzalmas <a href="http://www.mno.hu/portal/799051" target="_blank"><strong>mészárlást</strong></a> követően. A voksoláson a szélsőjobboldali Haladás Párt visszaesését jelzik a felmérések, míg a konzervatívok 2007 után ismételten a második legjelentősebb erővé válhatnak.

Kovács András
2011. 09. 12. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 22–én Anders Behring Breivik által végrehajtott merénylet óta először járulnak az urnákhoz a norvég állampolgárok szeptember 12-én. Az északi ország lakói a helyi képviselő-testületekről döntenek, amelyre a számítások szerint 45 millió szavazólap készült. A mostani megmérettetés egyik érdekessége, hogy több településen először szavazhatnak a 16 évnél idősebb polgárok is, így összesen közel 3,1 millióan élhetnek állampolgári jogaikkal.

Mint ismert, a júliusi, Breivik által végrehajtott merényletben összesen 77-en vesztették életüket, amely alapvetően változtatta meg az ország politikai életét és az általános közhangulatot. A merénylő korábban a szélsőjobboldali Haladás Párt (HP) tagja volt, amely tény természetesen jelentősen legyengítette a politikai erőt. A borzalmas mészárlást követően a pártok megegyeztek abban, hogy jóval békésebb kampányt fognak folytatni és több televíziós vita is elmaradt.

Négy éve is a baloldal győzött

Érdemes felidézni, hogy a legutóbbi, 2007-es önkormányzati választás a Munkáspárt (MP) sikerével végződött, amely a voksok 29,4 százalékát szerezte meg. Második lett a Konzervatív Párt (KP) 19,3, majd őket a HP követte 17,5 százalékkal. A Centrum Párt (CP) 8, a Kereszténydemokrata Párt (KDP) 6,4, a Baloldali-Szocialista Párt (BSZP) 6,2, míg a Liberális Párt (LP) 5,9 százalékot szerzett. A 2009-es parlamenti választás előtt az ellenzék legfőbb célja a hatalmon lévő vörös–zöld koalíció leváltása volt, amely az MP-ből, a BSZP-ből és a CP-ből állt. A kormányváltás előtt álló legnagyobb akadály a konzervatívok és a HP közötti esetleges együttműködés volt, mivel bár szavazóik és programjuk között van némi átfedés, a haladókat sokan nem tartották koalícióképesnek.

A parlamenti választáson azonban kiderült, hogy fölösleges volt bármilyen számítgatás a lehetséges koalíciókra, mivel a hatalmon lévő balközép erők sima győzelmet arattak, annak ellenére, hogy kevesebb szavazatot szereztek, mint a 2005-ös megmérettetésen. A győzelmet követően továbbra is Jens Stoltenberg maradt a kormányfői székben, azonban pártja és kormánya népszerűsége, ha lassan is, de zuhanni kezdett. Ezzel egy időben zajlott az a folyamat is, hogy a Haladás Párt és a konzervatívok helyet cseréltek a népszerűségi listán. Nem sokkal a Breivik-féle merénylet előtt egyértelműnek tűnt, hogy az ellenzék sokkal népszerűbb, mint a kormánypártok.

Minden megváltozott

A merénylet alapvetően írta át a politikai erőviszonyokat, mivel a Munkáspárt ifjúsági táborában történt vérengzést követően a kormány népszerűsége megugrott, amelyet a mai napig is élvez. A legnagyobb veszteség természetesen a HP-t érte, 20 százalékos támogatottsága mostanra 11-12 százalékra esett vissza. A konzervatívok népszerűségében nem történt változás, mivel tartják 25-27 százalékos népszerűségüket.

A mostani megmérettetés előtt egyelőre jól látszik, hogy a vörös–zöld koalíció megőrizheti korábbi pozícióit, mivel az ellenzék egyelőre képtelen az áttörésre. Természetesen nagyon hátrányosan érintette a haladókat a júliusi merénylet, de a kezdetektől leszögezték, hogy Breivik akcióját elítélik és semmilyen közösséget nem vállalnak vele. A hatalmon lévő balközép kormánnyal szembeni ellenzék csak akkor lehet sikeres, ha ideológiáját ismételten átgondolja és kormányképes alternatívát tud felmutatni Stoltenberggel szemben, ellenkező esetben 2013 után sem teremhet sok babér a számukra.

(reuters.com, norwapost.no, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.