Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A válság óta nem volt ilyen magas a foglalkoztatottak száma

Minimálisan csökkent a munkanélküliek száma a június-augusztusi időszakban a korábbi háromhavi átlaghoz képest, míg a foglalkoztatottak száma ismét bővült – <strong><a href="http://www.mno.hu/portal/812674" target="_blank">adta hírül</a></strong> jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanélküliségi ráta 10,8 százalékon stagnál, viszont a foglalkoztatási arány – ahogy 2011-ben folyamatosan – tovább bővült a 15-74 éves korcsoportban, értéke 50 százalék.

Károly Gábor
2011. 09. 28. 10:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét nőtt a foglalkoztatottak száma: az előző év azonos időszakához viszonyítva 32 ezer fővel, 3 millió 836 ezer főre bővült. A válság 2008-as kirobbanása óta nem volt ilyen magas szinten a foglalkoztatás. A munkanélküliek száma 463 ezer főre csökkent, mely 8 ezerrel kevesebb a tavalyi adathoz képest a 15-74 éves korcsoportban. A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal csökkent a 2010-es adathoz képest, s 10,8 százalékon áll.

A munkanélküliségi ráta önmagában csak egyetlen adat, mely rendkívül becsapós: például Dániában és Svédországban 7-8 százalék körül mozgott a ráta 2010-ben, míg a Franciaországban 9,7 százalék volt a munkanélküliségi arány. Tehát mondhatni közel vagyunk ezekhez az országokhoz. A különbségek a foglalkoztatottságban már jobban láthatók: az Eurostat adatai szerint 2010-ben a 15-64 évesek közt a foglalkoztatási arány Dániában 73,4 százalék, Svédországban 72,7 százalék, míg a franciáknál ez az adat 64 százalék volt, szemben a jelenlegi hazai 56,1 százalékos foglalkoztatással. Ez ugyan nőtt az egy évvel korábbi értékhez képest, de még így is jelentősen elmarad az említett országokétól. Az Európai Unióban a foglalkoztatottság aránya jelenleg 64-65 százalék körül mozog az Eurostat szerint.

Fontos odafigyelni továbbá a munkanélküliség összetételére is, azon belül is a fiatalokra. Ahogy az EU-n belül, úgy Magyarországon is az egyik legnagyobb probléma, hogy elöregedik a társadalom, tehát nő az eltartottak/eltartók aránya. A fiatalok, pályakezdők nehezen találnak munkát, s arányuk a munkanélküliek közt bővül. A KSH adatai szerint a 15-24 éves korcsoportban 26 százalék volt a munkanélküliségi ráta a június-augusztusi időszakban, mely mindössze 18,6 százalék foglalkoztatási arányt jelent. Az EU-s átlag is rendkívül magas a fiatal munkanélkülieket illetően: 2010-ben 21 százalék körül mozgott a munkanélküliségi ráta a 15-24 évesek körében.

Ha megnézzük azokat az országokat, ahol a fiatalok körében a legmagasabb a munkanélküliség (Spanyolország 44,1 százalék, Görögország 38,5 százalék – 2011. első negyedéves, szezonálisan módosított adatok, Eurostat) akkor látható, hogy a gazdaságok, társadalmak számára miért is rendkívül fontos adat ez. A gazdasági válságot ugyanis ezen országok sínylették meg talán a legjobban, ráadásul a görögök már nagyon közel vannak az államcsőd bejelentéséhez is. Az EU-n belül Hollandia (7,4 százalék), Németország (9 százalék) és Ausztria (9,1 százalék) áll a legjobban, ami a fiatalok munkanélküliségi rátáját illeti.

A foglalkoztatási adatoknál meg kell említeni, hogy egyelőre a versenyszféra képes pótolni a statisztikákban azokat a közalkalmazottakat, akiket a közelmúltban bocsátottak el. A szeptember közepén közölt adatok alapján az öt vagy ennél több főt foglalkoztató vállalkozásoknál foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakában regisztrált 1 millió 854 ezer főről 1 millió 868 ezer főre nőtt. A válság 2008-as kirobbanása óta nem dolgoztak ennyien a versenyszférában. Tehát eddig a versenyszféra tudta pótolni a statisztikából ilyen módon „kiesett” közalkalmazottakat. Ugyanakkor a kormány jelentős minimálbér-növelést jelentett be, s emellett több olyan tényező is akad, mely drágítja a munkaadónak a foglalkoztatást. Tehát lényegében drágulni fog a foglalkoztatás, így a munkanélküliség nem valószínű, hogy az év hátralévő részében jelentősebben csökkenjen, bár egyes elemzők szerint a csökkenés trendje akár tartható is lehet. Némiképp a tervezett közmunkaprogram is árnyalhatja majd a statisztikákat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a „dinamikus emelkedés” mellett az autóiparban is bízik: „Az a tény, hogy egy éve folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már hosszabb tendenciának tekinthető. Az autóipari beruházások kapacitásbővítései szintén a trend erősödését vetítik előre” – közölte az NGM.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.