A véres polgárháború után totálisan megbukik az állam?

Optimista vagyok Líbia jövőjét illetően, és sokakkal ellentétben szerintem nem kerül a bukott államok sorsára – mondta el az MNO érdeklődésére Csejtei István, a Magyart Külügyi Társaság elnöke. Véleménye szerint az olajvagyon és a turizmus megfelelő kihasználása elvezethet egy stabil ország megteremtéséhez, ráadásul jelentős ásványkincsek még nincsenek feltárva. <br />

MNO
2011. 09. 06. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vélhetőleg az ideiglenes nemzeti kormány meg fog szilárdulni Líbiában, és sor kerül majd Szirt elfoglalására is, ahol még Kadhafi erői jelentős számban állomásoznak – mondta el Csejtei. Nehéz lesz az ország déli részének a felszabadítása, mivel ott helyezkednek el az egykori diktátorhoz hű törzsi erők, de a NATO segítségével ez is sikerülhet – tette hozzá.

Az ideiglenes hatalom helyzetét erősíti, hogy a nyugati államok egyre több zárolt pénzt szabadítanak föl és bocsátanak a rendelkezésükre – mutatott rá Csejtei. A külügy társaság elnöke úgy látja, hogy hamarosan sor kerülhet a víz- és áramszolgáltatás helyreállítására az országban, ami szintén a stabilizációt segítheti – hangsúlyozta a szakértő.

A NATO nélkül nem ment volna

Líbiában 2011. február 15-én kezdődtek tüntetések a Kadhafi-rezsim ellen, amely gyorsan erőszakba torkollott. A felkelők központja az ország keleti részén lévő Bengáziban helyezkedett el, amely később az ideiglenes nemzeti tanács székhelyévé vált. Líbiában márciusra polgárháborús helyzet alakult ki, és úgy tűnt, Kadhafi képes lesz a felkelés leverésére. Március 19-én a NATO közbelépett, és hathatós segítségük révén augusztusra Tripolit is elfoglalták a felkelők, így Kadhafi gyakorlatilag elveszítette hatalmát.

Nincs iszlamista veszély

„Optimista vagyok Líbia jövőjét illetően, és sokakkal ellentétben szerintem nem kerül a bukott államok sorsára.” Csejtei szerint abban az esetben, ha az ország új vezetői az olaj- és gázkincset nem saját hatalmuk erősítésére és korrupcióra fordítják, akkor az észak-afrikai állam elindulhat egy stabil és bizonyos értelemben demokratikus fejlődés útján.

Az esetleges iszlamista fordulat kapcsán a külpolitikai szakértő úgy vélekedett, hogy Egyiptommal szemben az országon belül jóval kisebb a vallás szerepe, és a társadalmon belül sincsenek hasonló törésvonalak. A vallási elemek háttérbe szorításában természetesen Kadhafinak is jelentős szerepe volt – tette hozzá.

Még messze vannak az új választások

Legkorábban a jövő év végére emelkedhet vissza a háború előtti szintre a líbiai nyersolajtermelés – mondta a keddi Financial Timesnak a líbiai állami olajvállalat újonnan kinevezett elnöke. Nuri Berruien a londoni gazdasági lapnak adott interjúban kijelentette: 2012 végén vagy 2013 elején érheti el a Kadhafi-rezsim elleni fegyveres felkelés előtti 1,6 millió hordós napi átlagot a Líbiában kitermelt olaj mennyisége.

Időközben kiderült, hogy az ENSZ kész azonnali segítséget nyújtani a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a választásokra való felkészülésben – jelentette ki hétfőn Ian Martin, a világszervezet főtitkárának, Ban Ki Munnak a különleges tanácsadója Tripoliban. Az ÁNT egészen addig fogja irányítani Líbiát, amíg az észak-afrikai ország teljes területének felszabadítását követő nyolc hónapon belül meg nem választják a körülbelül 200 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést. A tervek szerint az általános választásokat egy évvel később tartják.

Csejtei rámutatott arra is, hogy az olajvagyonon kívül stabilizáló szerepet tölthet be az ország délkeleti részén lévő, még feltáratlan ásványkincskészlet is. A kiemelkedés másik útja a turizmus ismételt föllendítése lehet, mivel a 2000 kilométeres tengerpart és a római időkből megmaradt műemlékek kiváló lehetőségeket biztosítanak Líbia számára – zárta szavait a szakértő.

(MNO, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.