Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Abdelrazek: El akarunk kerülni egy újabb palesztin–izraeli háborút

Nem akarunk újabb intifádát, nem akarunk háborút Izraellel, de ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem fogadja el a palesztin ENSZ-tagsági kérelmet, akkor ez idővel kétségbeesésbe taszíthatja a palesztin népet – mondta a Palesztin Nemzeti Hatóság budapesti nagykövete egy szerdai sajtóbeszélgetésen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812561" target="_blank"><strong>• Amerikának csalódást okozott a keddi izraeli döntés</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811803" target="_blank"><strong>• Abbász beadta Palesztina ENSZ-tagfelvételi kérelmét + Képek + Videó</strong></a>

MNO
2011. 09. 28. 11:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A békés ellenállást választjuk, ennek több módja van” – fogalmazott Ahmed Abdelrazek az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a palesztin államiság elismertetését célzó kezdeményezés hamis illúziókat keltve nem vezethet-e egy újabb palesztin felkeléshez. A nagykövet azt mondta, a „legszebb forgatókönyv” az lenne, ha az Egyesült Államok nem vétózná meg az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztin javaslatot, és megtörténne a palesztin államiság teljes elismerése. Ennek elmaradása viszont idővel kétségbeesésbe taszíthatja a palesztin népet – fogalmazott.

Abdelrazek – aki a Palesztin Állam nagyköveteként, a Palesztin Állam nagykövetsége feliratú pecséttel küldött meghívót a sajtóreggelire – a BT-hez benyújtott kezdeményezést indokolva azt mondta: a palesztinok az utóbbi két évben rájöttek, Izrael nem érdekelt abban, hogy bármilyen megoldás szülessen a palesztin kérdésben. A nagykövet meggyőződése szerint Izrael a béketárgyalásokkal csak időt akar nyerni. Ezt támasztja alá szerinte az is, hogy az izraeli kormány a héten további 1100 lakás felépítését hagyta jóvá a megszállt ciszjordániai palesztin területen. Az arab diplomata úgy értékelte, Barack Obama nem teljesítette, amit ígért.

Az amerikai elnök szerinte nem segített abban, hogy igazságos és kiegyensúlyozott megoldás szülessen az izraeli–palesztin viszályban. „Obama sosem tett valódi lépést annak érdekében, hogy Izrael leállítsa a telepek építését a megszállt területeken” – mondta, s hozzátette, Obamának az ENSZ Közgyűlés 66. ülésszakán elmondott beszéde elmaradt a palesztin várakozásoktól, az amerikai elnök „ellentmondott annak, amiről korábban beszélt”. „Nyomás nehezedik ránk, hogy visszavonjuk kezdeményezésünket a BT-ben” – mondta, az MTI kérdése kapcsán megjegyezve, az Egyesült Államok és több más, köztük európai ország részéről. Azt nem árulta el, mely államok lobbiznak a palesztin ENSZ-tagsági kérelem visszavonása érdekében, utalva arra, hogy intenzív egyeztetések folynak a kérdésben.

A nagykövet elismerte, hogy Palesztina nem egységes, utalva arra, hogy a Gázai övezetet a Hamász irányítja. Azt mondta ugyanakkor, a Palesztin Hatóság nem aggódik a Hamász jövőbeni magatartása miatt. Kifejtette, a Hamász ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartana egy olyan békét Izraellel, amelyet a palesztinok népszavazáson elfogadnának. A nagykövet kifejezte, Magyarország remélhetőleg megszavazna az ENSZ közgyűlésében egy palesztin kezdeményezést. Azt mondta, még nem tudni, hogy a palesztinok a BT-hez benyújtott javaslat zátonyra futása esetén mikor fordulnak a közgyűléshez. Kijelentette ugyanakkor: nem fogják hagyni, hogy a BT hónapokig „tanulmányozza” a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, amelyről szerdán kezdődött vita a testület illetékes szakbizottságában.

A diplomata azt mondta, a magyar kormány nem jelezte neki, hogy megszavazna-e a közgyűlésben egy palesztin kezdeményezést. A nagykövet véleménye szerint azonban abból, hogy Magyarország elfogadta 1988-ban a palesztinok függetlenségi nyilatkozatát, a nép jogát az önálló állam megteremtésére, ebből az következik, elismeri a palesztin államiságot.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet 1975 óta működtet irodát Budapesten; a képviselet 1982-ben diplomáciai rangot kapott és 1988 óta nagykövetségként működik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.