Az Adidas beadja a derekát

Az Adidas német sportmárka 2020-ig kiiktatja termékei teljes előállítási folyamatából a veszélyes kémiai anyagokat.

MNO
2011. 09. 01. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt a Greenpeace közölte szerdán Herzogenaurachban. A környezetvédelmi szervezet a cég lépését sikerként értékelte, és visszavonta a Dirty Laundry 2 (Piszkos mosoda) című nemzetközi jelentését. Korábban a Puma és a Nike is engedett a nyomásnak. A jelentés nyomán kialakult júliusi és augusztusi, világméretű tiltakozások vezettek ehhez a lépéshez – mondta el Claudia Sprinz, a Greenpeace szóvivője. A jelentésben a szervezet a textilanyagok előállítása során felhasznált méreganyagokról tájékoztatott és demonstrálásra szólította fel a fogyasztókat. Az Adidas is engedett a nyomásnak és kijelentette, hogy a jövőben száműzi a termékek előállítása és szállítása során azokat a kemikáliákat, amelyek bekerülhetnek a táplálékláncba és hosszú távú, illetve hormonális hatást képesek kiváltani.

Az Adidas az elkövetkező hét hétben dolgozza ki átalakulási programját. A terv szerint az üzletág többi márkájával is közreműködik, és a konkrét intézkedések megvalósítása érdekében közös fórumot hoz létre.

A Greenpeace jelentése elkészítéséhez 18 országban vásárolta meg különböző cégek – egyebek között Kínában, Vietnamban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott – öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá. A márkák között szerepelt az Adidas, az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, a H&M, az Abercrombie & Fitch, a Lacoste, a Converse és a Ralph Lauren. A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE), amely számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. Az anyag hormonális zavarokat okozhat, megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket, a reprodukciós láncukat és a növekedésüket – figyelmeztettek a szakértők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.