Az amerikaiak a cseheket tartják a legkorruptabbnak

Prágában dolgozó amerikai diplomaták szerint a Cseh Köztársaság a közép-európai régió legkorruptabb állama, s a korrupció fokozatosan átszövi a politikát is.

MNO
2011. 09. 06. 11:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WikiLeaks portálon közölt amerikai diplomáciai jelentésekből, amelyeket kedden ismertetett a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap, kitűnik: az amerikaiak részletes jelentéseket küldtek Washingtonba arról, hogy Csehországban milyen csúszópénzeket fizetnek a politikusoknak és az államapparátus befolyásos tagjainak az állami megrendelésekért, illetve rendszeresen tájékoztattak a cseh politikai élet botrányairól is. Külön figyelemmel kísérték azokat az állami hadianyag- és fegyverüzleteket, amelyekben az amerikai cégek is érdekeltek voltak. A Mladá Fronta Dnes szerint jó példa erre a Pandur páncélozott szállító harcjárművek megvásárlása a cseh hadsereg számára 2008-ban, Mirek Topolánek (Polgári Demokratikus Párt) kormányának idején.

Az amerikai nagykövetség az üggyel kapcsolatban három bizalmas jelentést is küldött Washingtonba, amelyekben szó esik az osztrák Steyr hadiipari cég által fizetett kenőpénzekről. „A Steyr képviselője 2008-ban közölte velünk, hogy Martin Barták, a védelmi miniszter helyettese lehetőséget teremtett Marek Dalík (Topolánek főtanácsadója) számára, hogy jelentős kenőpénzt szerezzen a Steyrtől” – áll a bizalmas jelentésben. Barták és Dalík a volt miniszterelnök legközelebbi munkatársai voltak, s a múltban a korrupció vádját mindketten határozottan elutasították.

Az Egyesült Államok prágai nagykövetségének értékelése szerint Mirek Topolánek kormányzása alatt a cseh hadsereg más fegyvervásárlásainak és megrendeléseinek többsége is „korrupciószagú” volt. A diplomaták figyelmét nem kerülték el a cseh hadsereg parancsnokságában uralkodó állapotok sem. Tájékoztatnak például olyan titkos pénzalapokról, amelyekből a magas rangú parancsnokok „megkérdőjelezhető kirándulásokat és szórakozásokat” finanszíroztak. Stanislav Gross és Jirí Paroubek volt szociáldemokrata miniszterelnököknek szintén felróják a burjánzó korrupciót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.