Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Az elemzők nem lepődtek meg az adatokon

Az elemzők szerint nem okozott meglepetést a munkanélküliségi ráta június–augusztusi alakulása, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt emelte ki, hogy folytatódott a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése.

MNO
2011. 09. 28. 8:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán azt közölte, hogy az idén június–augusztusban 32 ezer fővel, 0,8 százalékkal, 3 millió 836 ezerre nőtt a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliek száma az egy évvel korábbival lényegében megegyezett, 463 ezer fő volt, amely 10,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt közölte: az elemzői várakozásoknak megfelelően, 10,8 százalék maradt a munkanélküliségi ráta június–augusztus között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11 százalékról. Hozzáteszi: a továbbra is magas munkanélküliségi ráta mögött az aktivitási ráta növekedése áll, ami az elemző szerint önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is.

Az elemző szerint a foglalkoztatottak száma a vártnál lassabban, 4,3 ezer fővel emelkedett a május–júliusi átlaghoz képest, míg 32 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ami feltehetően nagyobbrészt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető. A munkanélküliek száma ugyanakkor 0,4 ezerrel csökkent az előző háromhavi periódushoz képest, míg 7,8 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő-kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat.

Suppan Gergely szerint a munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,6 százalékra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra meghaladhatja a 11 százalékot. Az idén éves átlagban 11 százalékos, jövőre 10,6 százalékos munkanélküliségi rátára számít.

Hasonló prognózist állított Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője, mint mondta, az idén 11 százalékos munkanélküliségi rátával számolnak. A jövő éviről szólva azt mondta, jelentősen függ a kormány által bejelentett programoktól. Szerinte nem történt érdemi változás, minimálisan csökkent a munkanélküliség, ennél valamivel nagyobb mértékben javult a foglalkoztatás. Hozzátette, hogy a nyári látványosabb javulást elsősorban szezonális okok magyarázzák.

Az NGM kiemelte, hogy folytatódott a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése a vizsgált időszakban is. A szaktárca szerint ez leginkább a versenyszférában valósult meg, de a közfoglalkoztatásnak is érezhető már a hatása. Emellett az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék – teszik hozzá.

Az a tény, hogy egy éve folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már hosszabb tendenciának tekinthető. Az autóipari beruházások kapacitásbővítései szintén a trend erősödését vetítik előre – közölte az NGM.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.