Az izraeli befolyástól fél az FBI

Többek között az „aránytalan izraeli befolyástól” félt az az FBI-fordító, aki tavaly titkos iratokat juttatott ki egy bloggernek – írja a The New York Times. Shamai Leibowitz jelenleg húsz hónapos börtönbüntetését tölti, partnere, Richard Silverstein azonban most elmondta, mi vezette a fordítót a törvénytelen és veszélyes tettre. Hamarosan beengedik a kamerákat a tárgyalótermekbe Nagy-Britanniában – tudta meg a The Guardian kormányzati forrásoktól.

Kovács N. László
2011. 09. 06. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Többek között az „aránytalan izraeli befolyástól” félt az az FBI-fordító, aki tavaly titkos iratokat juttatott ki egy bloggernek – írja a The New York Times. Shamai Leibowitz jelenleg húsz hónapos börtönbüntetését tölti, partnere, Richard Silverstein azonban most elmondta, mi vezette a fordítót a törvénytelen és veszélyes tettre.

Leibowitz pere a legnagyobb titoktartás közepette zajlott, olyannyira, hogy még az ítéletet hozó bíró sem tudhatta, milyen dokumentumokat juttatott ki a férfi. Mára azonban bizonyossá vált, az FBI marylandi központjában dolgozó héber fordító olyan beszélgetések leiratát hozta nyilvánosságra, melyeket az izraeli nagykövetségeken folytattak, és az amerikai titkosszolgálat lehallgatta őket. Leibowitz, aki börtönbüntetése utolsó szakaszát tölti, az ügyészséggel kötött megállapodás értelmében nem beszélhet az ügyről, a blogger, akinek eljuttatta a körülbelül 200 oldalnyi dokumentumot, most megszólalt.

Silverstein a „Tikun Olam” nevű blog szerzője, mely Izraelt és az amerikai–izraeli kapcsolatokat vizsgálja liberális szemszögből. Leibowitz szabadidejében szintén internetes naplót vezetett, a hasonló politikai beállítottságú két férfi így ismerkedett meg. Közös félelmük volt, hogy Izrael légi csapásra készül Irán nukleáris létesítményei ellen, ráadásul mindketten úgy vélték, a közel-keleti szövetséges „túlzott mértékben és helytelen eszközökkel igyekszik hatást gyakorolni az amerikai politikára és közvéleményre”, melyek jóval túllépik a hagyományos lobbi korlátait.

Leibowitz fordítói pozíciójának köszönhetően hozzáfért a dokumentumokhoz, melyek bizonyították vélekedésüket, és azok egy részét eljuttatta internetes barátjának. Silverstein „bizalmas forrásokra” hivatkozva írt belőlük cikket, az FBI-t azonban nem könnyű megtéveszteni: hamarosan nyomozás indult az ügyben, a megrémült blogger pedig elégette a papírokat, és eltávolította a bejegyzéseket. Csupán hármat talált meg számítógépén, ezeket a New York Times rendelkezésére bocsátotta. Az egyikben arról van szó, Izrael folyamatosan tájékoztatta Barack Obamát a Gáza elleni hadjáratról. A másodikban több követség munkatársai vitatkoznak a kongresszus egyes tagjainak Izraellel kapcsolatos nézeteiről, míg a harmadikban egy aktivista és a hivatalos személyek Keith Ellison demokrata képviselőről tárgyalnak, aki hivatalos gázai utazást tervezett abban az időben.

Leibowitz azonban másra is emlékszik: egy alkalommal arról folyt a szó, hogyan jelentessenek meg különféle támogatók neve alatt véleménycikkeket, melyek valójában a nagykövetségtől származnak, egy másik esetben pedig egy texasi képviselő is részt vett a telefonbeszélgetésben – a blogger nem emlékszik nevekre. „Véleményem szerint Silverstein igazi hazafi, aki országa érdekében tette, amit tett – magyarázza Leibowitz. – És szeretném, ha így emlékeznének rá az emberek.”

Azon pedig, hogy Amerika kémkedik egyik legközelebbi szövetségese ellen, a szakértők szerint nem szabad meglepődni. A lap információi szerint Izraelnél csupán az oroszok és a kínaiak küldenek több fürkésző szemet és fület az országba, erre pedig az Egyesült Államok is hasonlóan válaszol. „Már akkor is kémkedtünk Izrael után, amikor még nem is létezett” – magyarázza Matthew M. Aid titkosszolgálatokkal foglalkozó szakértő.

The Guardian (guardian.co.uk)

Hamarosan beengedik a kamerákat a tárgyalótermekbe Nagy-Britanniában – tudta meg a The Guardian kormányzati forrásoktól. David Cameron miniszterelnök az elszámoltathatóság és az áttetsző irányítás jegyében döntött az ítéletek felvételének engedélyezése mellett.

A televíziós társaságok évek óta igyekeznek rávenni a kormányt, engedjék be kameráikat a közvélemény érdeklődésére is számot tartó tárgyalásokra. Már az előző kormány idején megindultak a tárgyalások, a Munkáspárt vezetése azonban végül elvetette az ötletet. Cameron és konzervatív köre kezdettől fogva támogatta a javaslatot, a kormányzat ráadásul a rendbontások után egyébként is az igazságszolgáltatás megerősítésén fáradozik, ezért úgy tűnik, megérett az idő a változtatásra. A lap információi szerint magát a tárgyalást a tanúk védelmének érdekében nem, csupán az ítélethirdetési részt engedélyezik majd videóra venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.