Az LMP is a harcol a parlagfű ellen

Az LMP támogatná, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a parlagfű elleni küzdelem koordinálására, az ökopárt rövid és hosszú távú mentesítési program kidolgozását sürgeti.

MNO
2011. 09. 04. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Rebeka, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, „a kormány mégsem képes hatékony lépéseket tenni a gyomnövény visszaszorítására”. Az LMP szerint a helyzetet csak a tárcák összehangolt fellépésével lehet megoldani, ezért a párt támogatná egy kormánybiztos kinevezését. Az ökopárt szerint sürgősen szükség lenne az érintett szakértők, civil szervezetek és a gazdálkodók bevonásával egy rövid és hosszú távú mentesítési program kidolgozására is, amelynek – mint írják – fontos része egyes növénytermesztési gyakorlatok felülvizsgálata.

Az Észak-Amerikából behurcolt parlagfű az európai országok közül Magyarországon terjedt el a leginkább. Becslések szerint a parlagfű-allergiához köthető közvetlen egészségügyi költségek évente 40 milliárd forintot tesznek ki. Az LMP szerint a parlagfű irtása nem történik kellő ütemben, az apparátus túlterhelt, a kényszerkaszálást vagy bírságolást előíró szabályozás hézagos. Hangsúlyozzák, hogy a mentesítés mellett a megelőzésnek is kulcsszerepe van.

A parlagfűvel fertőzött mintegy 700 ezer hektárnyi terület jelentős része rosszul művelt szántóföld – amelyen gyakran napraforgót termesztenek –, vagy egyéb bolygatott külterület, amelyről minden évben parlagfűmagok milliárdjai kerülnek a talajba. A parlagfű pollenallergiát okozó hatását a Magyarországon szintén „tragikus méreteket öltő” légszennyezettség tovább súlyosbítja.

A „parlagfű-válsághelyzet” megoldása csak központi döntéshozatallal irányított, átfogó megközelítéssel érhető el, amely magában foglalja a parlagfű terjedését megelőző, környezetkímélő növénytermesztés támogatását, a vetésszerkezet-váltást, a helytelen mezőgazdasági gyakorlatok felszámolását, a parlagfű mennyiségének és pollenkoncentrációjának folyamatos monitorozását, az oktatást, az egészségügyi és ökológiai kutatásokat, és természetesen a már meglévő parlagfű gyors kiirtását – olvasható a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.