Az utolsó esély: a miniszterelnök egy „szikla szélén áll”

Roppant nehéz helyzetben kellett átvennie a kormányzást Noda Josihikónak, Japán új miniszterelnökének, mivel pártjával a lakosság majd minden csoportja elégedetlen és a gazdaság is súlyos problémákkal küszködik. Az ázsiai ország évtizedek óta nem képes stabil növekedésre, és a miniszterelnökök is hihetetlen gyorsasággal „használódnak el”.

Kovács András
2011. 09. 01. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koizumi Dzsunicsiro, aki 2001–2006 között töltötte be Japán miniszterelnöki posztját, volt az utolsó olyan politikus ebben a székben, aki meghatározó szerepet tudott játszani az ország életében. Lemondása óta már öt kormányfőnek kellett távoznia a posztjáról, miközben a 2009-es választáson súlyos vereséget szenvedett a több évtizede hatalmon lévő Japán Liberális Párt (LDP). A Japán Demokrata Párt (DPJ) közel kétharmados győzelmet aratott, de ennek ellenére nem képes biztosítani a stabil kormányzást, és válságról válságra sodródnak.

A kabinet eddig két miniszterelnököt „fogyasztott el”, akik nem voltak képesek a gazdaság felpörgetésére, és a szükséges reformok elfogadtatására. A kormány helyzetét csak súlyosbította a március 11-i földrengés, és az azt követő fukusimai atomkatasztrófa. A Naoto Kan vezette kormány múlt pénteken adta be a lemondását, majd a demokrata párt most hétfőn Noda Josihikót választotta elnökének. Az eddigi pénzügyminiszterről kedden szavazott a parlament és választotta meg miniszterelnöknek.

Nincs vízió?

Az új vezetőnek a következő választásig már csak szűk két éve van, és ezen idő alatt egyesítenie kell megosztott pártját, valamint az ellenzéket is be kell vonnia a problémák megoldásába. Mindezek annak fényében tűnnek lehetetlen vállalkozásnak, hogy az új kormányfő inkább számít egy technokratának, mint egy víziókkal rendelkező karizmatikus vezetőnek.

20 év gazdasági stagnálást és a márciusi katasztrófát követően a japánok egy olyan vezetőre vágynak, aki víziókkal rendelkezik – mondta Jeff Kingston egyetemi tanár, Ázsia-szakértő. Szerinte Noda nem az az ember, aki képes lenne munkahelyeket teremteni a gazdaság felpörgetésével, valamint reményt adni az embereknek. Elemzők szerint a miniszterelnöknek a legnagyobb gondja saját pártjával lesz, mivel a legnagyobb csoportot irányító Icsiro Ozawa nem állt mögéje. A jelentős befolyással rendelkező politikus az előző miniszterelnököt is folyamatosan „fúrta”, hozzájárulva annak bukásához.

Biztonságos választás

Noda hatalmas feladat előtt áll, mivel egyszerre kell kezelnie az újjáépítést, a nukleáris katasztrófát és a gyengélkedő gazdaságot úgy, hogy valamelyest pacifikálja az ellenzéket. Az elmúlt években az volt az általános jelenség a szigetországban, hogy az új miniszterelnök nagy népszerűséggel kezdi a pályáját, majd gyorsan elveszti azt, és lemond. Ez történt Kannal is, és emiatt „fogynak el” ilyen gyorsan a miniszterelnökök is.

Kingston szerint az új miniszterelnök egy kompromisszumos jelölt volt a DPJ-n belül, és megválasztása nem sértette sok ember érdekét. „Egy biztonságos, de egy nem túlságosan lelkesítő választás” – tette hozzá az elemző. Noda számára a legnagyobb kihívás, hogy egy vízió mentén egyesítse és inspirálja a nemzetet. Egyesek ahhoz hasonlítják az új kormányfő helyzetét, hogy téli időben egy hógolyót kell feljuttatnia a hegyre, amely így folyamatosan növekszik és egyre nehezebb lesz.

Kicsik az elvárások

Az egyik országos napilap arról írt szerdán, hogy Japán nem engedheti meg magának, hogy Noda megbukjon. „A miniszterelnök a kampány során arról beszélt, hogy a DPJ egy szikla szélén áll, és ez lehet Japán utolsó esélye. Ő érzi a válságot, de kérdés, mit fog csinálni” – olvasható az újság elemzésében. Az egyik legnagyobb probléma az óriásira nőtt államadósság, ami mostanra az ország GDP-jének közel a duplájára a nőtt, és azt feltétlenül csökkenteni kell.

A miniszterelnök abban az esetben, ha túléli a következő egy évet, bizonyára indulni fog a jövő szeptemberi pártelnökválasztáson, ahol könnyen vereséget szenvedhet Maehara Szeidzsi korábbi külügyminisztertől. Ennek oka, hogy utóbbi politikus lényegesen népszerűbb, mint Noda, és a DPJ is inkább vele futna neki a következő parlamenti választásnak. Ami mindenképpen Noda malmára hajthatja a vizet, hogy az emberek nagymértékben kiábrándultak a DPJ-ből, így az elvárásaik is jóval kisebbek a miniszterelnökkel szemben, ami mindenképpen csökkenti a rá nehezedő nyomást.

(AP, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.