Azonnali segítséget adnak a választások megrendezésére

Az ENSZ kész azonnali segítséget nyújtani a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a választásokra való felkészülésben – jelentette ki hétfőn Ian Martin, a világszervezet főtitkárának, Ban Ki Munnak a különleges tanácsadója Tripoliban. Anders Fogh Rasmussen főtitkár szerint pozitív tanulságokkal szolgált a NATO számára a várhatóan hamarosan sikerrel befejeződő líbiai művelet

MNO
2011. 09. 05. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ kész azonnali segítséget nyújtani a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) a választásokra való felkészülésben. Martin szombaton érkezett a líbiai fővárosba, hogy felmérje, mire van szüksége az ÁNT-nek a következő hónapokban a stabilitás és a biztonság helyreállítására. A választási rendszerről, illetve más technikai részletekről nem tudott pontosabbat mondani.

Az ÁNT egészen addig fogja irányítani Líbiát, amíg az észak-afrikai ország teljes területének felszabadítását követő nyolc hónapon belül meg nem választják a körülbelül 200 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést. A tervek szerint az általános választásokat egy évvel később tartják. Az ÁNT jelenleg Líbia területének 90 százalékát ellenőrzi.

Pozitív tanulságok

Anders Fogh Rasmussen főtitkár szerint pozitív tanulságokkal szolgált a NATO számára a várhatóan hamarosan sikerrel befejeződő líbiai művelet, amelynek célja a rezsim által fenyegetett polgári személyek védelme volt. A szövetség brüsszeli központjában tartott sajtótájékoztatóján a főtitkár úgy vélte, a tavasszal kezdett művelet bizonyította a NATO erejét, rugalmasságát és nyitottságát, a légicsapások pontossága pedig példa nélküli volt. Rasmussen úgy vélte, a művelet sikeres befejezése közel van, és megismételte, hogy a NATO „egy perccel sem marad tovább a szükségesnél”.

Vizsgálat indul

Hivatalos vizsgálat indul a brit hírszerzés és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak feltárására – jelentették be hétfőn Londonban. A bejelentés előzményeként több brit lap is arról számolt be, hogy újságírói a felkelők által elfoglalt líbiai fővárosban olyan dokumentumokat találtak, amelyek a brit hírszerzés (MI6) és a megdöntött líbiai rezsim korábbi szoros együttműködésére utalnak.

Abdel-Hakim Belhadzs, a Tripolit elfoglaló lázadó erők katonai parancsnoka – a hétfői The Timesnak nyilatkozó líbiai források szerint – 2004-ben menedékjogért folyamodott a Kuala Lumpur-i brit diplomáciai képviseleten, ám a britek „elárulták”. A CIA ezután terrorgyanúsítottként elfogta, és kiadta Líbiának, ahol hét évet töltött börtönben. Kihallgatásain állítólag brit titkosszolgálati ügynökök is jelen voltak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.