Bajban a kínai kkv-k

Az elmúlt évek legnagyobb válságát élik át a kis- és közepes vállalatok Kínában. Az ország gazdasági növekedésében kulcsfontosságú szerepet játszó cégeket elsősorban a növekvő infláció és az egyre kedvezőtlenebbé váló hitelek sújtják.

MNO
2011. 09. 01. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly nehézségekkel kénytelenek megküzdeni 2011-ben a kis- és közepes vállalatok (kkv-k) Kínában. A távol-keleti ország ipari termelésének 60, munkahelyeinek pedig 80 százalékát biztosító cégeket a szűkülő hitelfelvételi lehetőségek, a mind magasabb infláció és az ennek következtében növekvő nyersanyag- és munkaerőköltségek, az elektromosenergia-ellátás kimaradozása, valamint a képzett munkaerő hiánya sújtja. A belső gondokat az amerikai és európai exportpiacok továbbra is gyenge kereslete tetézi.

A keleti part egyik leggazdagabb tartományában, Csöcsiangban például a mintegy 2400 kkv 18 százaléka részben vagy teljesen felfüggesztette a termelést, a piacon maradók 80 százaléka pedig hitelből kénytelen finanszírozni tevékenységét. Még a világ hatodik legversenyképesebb nemzetközi pénzügyi központjaként listázott Sanghaj is nehézségekkel küzd: a helyi statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint finanszírozási gondok miatt a város kisvállalkozásainak több mint fele nem tud megfelelően működni.

Az infláció megfékezésére a jegybank az idén háromszor emelt kamatlábat és hatszor növelte a kereskedelmi bankok kötelező tartalékrátáját, ami a banki kamatlábak megemelkedését vonta maga után. A központi bank szűkítő monetáris politikája következtében a hitelfelvétel költségei sosem látott mértékben megugrottak, a kkv-k ma átlagban 13 százalékos kamatra kapnak hitelt – panaszolta a China Dailynek Csin Tö-pen, a kínai kis- és közepes vállalatokat tömörítő szövetség helyettes főtitkára. Júliusban az infláció 6,5 százalékon, a termelői árindex pedig 7,5 százalékon tetőzött. A kedvezőtlen körülmények következtében az ipari termelés növekedése júniushoz képest 1,1 százalékponttal, 14 százalékra esett vissza.

Peking igyekszik mindent megtenni, hogy a gondban lévő vállalatok helyzetén segítsen. Lapértesülések szerint ősszel a kormány külön minisztériumot kíván létrehozni a magánvállalkozások és a kkv-szektor támogatására. Ezen túl a jelenlegi szabályozások lazítására, a vállalatalapítás könnyítésére törekszik, a finanszírozási nehézségeket kedvezményes hitelekkel, esetleges adókedvezménnyel látja megoldhatónak. A kkv-k problémáiról és fejlődési lehetőségeiről szeptemberben konferenciát szerveznek, amelyen az cégek képviselőivel együtt próbálnak majd megoldást keresni a mind súlyosabbá váló problémákra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.