„Bal sors akit régen tép”? – Megint Svédország ellen játszunk

Ki ne akarná, hogy legyőzzük Svédországot péntek este a kulcsfontosságúnak beharangozott Európa-bajnoki selejtezőn? De hogy miért ne várjuk el feltétlenül, s miért ütközik nehézségekbe, arról a Magyar Nemzet Online készített összeállítást, megpróbálva kitalálni, hogyan állhat össze megtépázott válogatottunk péntek este 19.45-kor. A mérkőzés napján Egervári Sándorral olvashatnak interjút, a találkozót pedig percről percre frissülő, helyszíni közvetítésünkben követhetik az MNO-n.

2011. 09. 01. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bal sors akit régen tép” – énekeljük a nemzeti imádságban, s így, egy nappal a Svédország elleni, sorsdöntőnek is mondott labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt is bizony érvényes lehetne a közhely, hogy valamiért nekünk mindig rossz; látótávolságban van a reménykeltő csoportmásodik hely, és hiába vertük ki az utóbbi időben a verhető ellenségek valamennyi fogát, a mumus jön pénteken szembe, s most mi foghíjasan állunk ki az északi szörnyeteggel. Viszont akár meg is fordíthatnánk a képletet! Amikor a Magyar Labdarúgó Szövetségben tavaly bekövetkezett az irányváltás és Egervári Sándort tették meg szövetségi kapitánynak, a „parasztvakítás” nyomban alábbhagyott. Nem ígért senki felelőtlenül továbbjutásra esélyes válogatottat – előrelépést viszont igen, ami a számok alapján bekövetkezni látszik. A 2010-es vb-selejtezők végén a negyedik helyen zártunk – Dánia, Portugália és Svédország (!) mögött –, most a harmadik hely már minden bizonnyal megvan, és az Egervári-érában lejátszott 11 meccs 7 győzelme besorolta nemzeti csapatunkat a harmadik „kalapba” a következő, 2014-es vb-re selejtező sorozatra. (A következő feladat majd akkor jön, a további előrelépésért a Hollandia, Törökország, Románia hármasból kellene kettőnél jobbnak lennünk…)

Természetesen minden szurkoló elvárja, hogy a magyar válogatott hazai környezetben győzzön akár egy erősebb európai középcsapat ellen is, de az európai ranglistán most éppen 26. Magyarország esetében kérdéses, hogy mennyi teheti a legyőzhető kategóriába a 12. Svédországot (a világranglistán 27 hely a hátrányunk). A rangsorbéli különbségen kívül ott van az a szintén nem elhanyagolható tény, hogy a mi futball(válogatott)unk nem biztos, hogy elbír olyan tudású hiányzókat, mint Dzsudzsák Balázs, Juhász Roland, Szalai Ádám vagy Gera Zoltán. A négy játékos nélkül lemondhattunk volna a San Marino elleni gólzáporról, de a finnországi, nagy jelentőségű győzelemről is. Most Egervári Sándornak nélkülük kell valamit kifőzni, és rajtuk kívül nem számolhat még Vanczák Vilmossal, Lázár Pállal és Koltai Tamással sem a péntek esti összecsapáson.

Igazából elegendő hozzá egy papír és egy ceruza (radírral), és máris elkezdhetjük kitalálni, mégis hogyan állítja fel alakulatunkat a kapitány. Az Izland elleni gyakorlómeccsen (4-0) feltűnően sok olyan játékos volt a kezdőben, aki több poszton bevethető – Varga, Koman és Rudolf mindenképp közéjük tartozik –, sérülés miatt nem volt ott viszont Szabics Imre, aki most rendelkezésre áll. Ha tehát Egervári az erősebb csapatok ellen alkalmazott, „biztonsági” 4-2-3-1-gyel indít, jó eséllyel a Király – Varga, Lipták, Korcsmár, Laczkó – Elek, Vadócz – Rudolf, Hajnal, Koman – Szabics tizenegyet láthatjuk kifutni. Ha viszont a csoportmásodik helyért és a „győzelem vagy halál” jelszó örve alatt lépünk pályára 4-1-3-2-es rendszerben, újoncot is láthatunk akár az FSV Mainz színeiben remeklő Stieber Zoltán személyében (Dzsudzsák helyén): Király – Varga, Lipták, Korcsmár, Laczkó – Elek/Vadócz – Koman, Hajnal, Stieber – Rudolf, Szabics lehet a kezdőcsapat. Mindkét esetben az eredmény alakulásának függvényében lehet szerkezetet váltani, Rudolf jobbról indulhat vagy elölről visszaléphet, Koman szabadon játszhat, illetve Varga felléphet a támadásokhoz befelé húzódva. A kapuskérdésről a mester az Izland-meccs idején azt mondta, hogy bár Bogdánnak szavaz bizalmat, Király Gábor rutinjáról nem mondhat le egy olyan fontos mérkőzésen, mint a Svédország elleni.

A svédek papírjára nem látunk rá igazán, elég legyen annyi, hogy Zlatan Ibrahimovic, a Milan zsenije ott lesz péntek 19.45-kor a Puskás Ferenc Stadionban, és akármit is művelnek társai a pályán, ő az utolsó utáni percben is elő tud húzni valami újat – megtapasztalhattuk már eddig jó néhányszor (2002: 1-1; 2005: 0-1; 2009: 1-2), de a legutóbbi hat svéd meccsünket különben is elveszítettük… A vendégeknek amúgy nem élet vagy halál kérdése, hogy győzzenek, nekik ugyanis még van egy San Marinó-i és egy helsinki túra, s náluk zár a már biztosan jóllakott – és Eb-résztvevő – Hollandia. A rend kedvéért: mi kedden Moldovába látogatunk, októberben pedig Finnországot látjuk vendégül, de már nem a Puskásban, mert azt a péntek esti mérkőzés után bontani kezdik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.