Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bolíviai abszurd – Ismét elhalasztották a Tóásó-pert

Órákon keresztül vártak kedden a vádemelési tárgyalás résztvevői (köztük Ricardo Maldonado bíró, Marcel Sosa főügyész, védőügyvédek, aggódó hozzátartozók) a gyanúsítottakra a bolíviai Cochabambában. Senki sem tudta, hova tűnt a fővárosi börtönből ide szállítandó kilenc gyanúsított, ráadásul a belügyminisztérium képviselői sem jelentek meg az eljáráson.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812504" target="_blank"><strong>• Brutális rendőrtámadás Bolíviában, egy csecsemő is meghalt</strong></a>

Lukács Csaba
2011. 09. 28. 9:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyzet abszurditására jellemző, hogy a bíró már azt mérlegelte, elfogatási parancsot ad ki a rabok ellen, amikor kiderült: a San Pedro börtön parancsnoka a főváros utcáin lévő kaotikus helyzet miatt szóbeli utasítást adott az elszállítás leállítására, így a gyanúsítottak a fővárosban maradtak. Erről azonban elfelejtették értesíteni a bírót és az ügyészséget, ráadásul a rabokat sem engedték vissza a celláikba, így a kétségbeesett hozzátartozók csaknem egy napig nem tudták őket elérni. A délelőtt tíz órakor kezdődő tárgyaláson az érintettek közül megjelent a két, Santa Cruzban fogva tartott gyanúsított, valamint az öt házi őrizetes és a szabadlábon védekezők is. A kínos eset után Ricardo Maldonado bíró (aki korábban elutasította Tóásó Előd szabadlábra helyezési kérelmét) 72 órát adott a belügyminisztériumnak arra, hogy hivatalosan, bizonyítékokkal alátámasszák, képviselőik miért nem jelentek meg a tárgyaláson, és miért nem szállították oda az előzeteseket. Ha a hatóság bizonyítékait a bíró nem találja megalapozottnak, állítása szerint megszünteti az eljárást. A tárgyalást végül elnapolták (április óta ez az ötödik halasztás), az új időpontot október 19-re írták ki.

A keddi tárgyaláson megjelent az ügy korábbi koronatanúja – aki most már gyanúsított –, El Viejo is, aki a sajtónak azt mondta: az igazi terroristák a kormányban vannak, és az ártatlanul meggyanúsítottakat elzárva, kommunikációképtelen állapotban tartják.

A halasztás kihirdetése után az egyik gyanúsított, Juan Alberto Kudelka Zalles ügyvédje pszichológiai megfélemlítésről beszélt, hiszen folyamatosan nyomást gyakorolnak a gyanúsítottakra a halasztgatásokkal. „Most is több napon keresztül stresszben tartották őket, és a végén nem vitték el őket a számukra fontos tárgyalásra” – fejtette ki. Gary Prado ügyvédje azt mondta, a belügyminisztérium és az ügyészség semmiféle tisztességet nem tanúsít az emberek iránt, hiszen politikai show-t csináltak az ügyből, miközben bizonyítékokat nem tudnak felmutatni. Egyetlen céljuk az időhúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása, miközben ártatlan emberek már 29 hónapja jogtalanul, vádemelés nélkül vannak börtönben. A gyanúsítottak védőügyvédei bejelentették: jelenteni fogják az esetet az Interamerikai Bíróságon és felügyeleti eljárást kezdeményeznek.

A bolíviai ellenzéki sajtó azt írja: a belügyminisztérium azért hiúsította meg a tárgyalást, mert a jelenlegi konfliktusos helyzetben, amikor országszerte tüntetések vannak a kormány ellen, nagyon kedvezőtlen lett volna, ha újabb részletek (esetleg kompromittáló videók) kerültek volna nyilvánosságra a tárgyalás során, ami tovább rontotta volna helyzetüket. Úgy tudjuk, a Rózsa-ügy egyik áldozatának, a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lelőtt ír állampolgár, Martin Dwyer családja a napokban kampányba kezdett az ügy nemzetközi kivizsgálásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.