Bukarest egyelőre nem enged

Románia mindaddig nem ismeri el Koszovót, amíg Belgrád és Pristina nem jut megállapodásra – jelentette ki csütörtökön a román nagykövetek éves értekezletén Traian Basescu államfő.

MNO
2011. 09. 03. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök leszögezte: mindemellett Románia célja az, hogy csökkentse katonai jelenlétét a térségben. „Koszovót el nem ismerő államként jelentős kontingenst állomásoztatunk Észak-Koszovóban, a legforróbb térségben. Tárgyalnunk kell európai partnereinkkel arról, milyen elképzeléseik vannak a békefenntartói misszió jövőjéről, Románia ugyanis csökkenteni szeretné az ott állomásozó erői létszámát” – mondta Traian Basescu. Azt is leszögezte, hogy Bukarest Koszovó elismerése kapcsán a közel-keleti helyzet mintájára jár el. Románia mindaddig nem ismeri el Koszovót, amíg Belgrád és Pristina nem jut megegyezésre” – jelentette ki az államfő.

„Semmi sem indokolja, hogy a Balkánnal kapcsolatosan más elveket alkalmazzunk, mint a Közel-Kelet esetében. Célunk felhívni az Európai Unió tagállamainak figyelmét a koszovói katonai jelenlét kiegyensúlyozására. Románia azzal a feltétellel vett részt az Eulex-misszióban, hogy részvételét ne tekintsék a koszovói intézményépítéshez nyújtott támogatásként” – hangoztatta az államfő. A Szerbiából néhány éve kiszakadt Koszovó északi, többségében szerbek lakta részében tevékenykedő Eulex-misszió feladata a rendfenntartás és a szerb és albán lakosság közötti konfliktusok megelőzése. A háromezer fős misszióban Románia 115 csendőrrel és 60 rendőrrel vesz részt.

Traian Basescu egyéb külügyi témákat is érintett. Arra kérte a nagyköveteket, hogy támogassák Moldova felvételét az EU-csatlakozásra váró nyugat-balkáni országok csoportjába. Mint kifejtette, Bukarest célja az, hogy meggyőzze a többi uniós tagállamot ennek az ötletnek az életképességéről. „Persze ha Chisinau arra kér, hogy már ne támogassuk, akkor abbahagyjuk, de reményeink szerint fenntartják azon céljukat, hogy előbb-utóbb az EU tagjává váljanak” – mondta Basescu.

Az államfő arra is felhívta a nagykövetek figyelmét, hogy kövessék nagyobb éberséggel a külföldön élő román állampolgárokkal kapcsolatos problémákat, és még az illető országok kormányait megelőzve hívják fel rájuk a bukaresti illetékesek figyelmét. „Nem lankadhat a figyelmünk a külföldön dolgozó románokkal kapcsolatosan, különösen Olaszország, Spanyolország és Franciaország esetében, de nem csak ott. Jól tudjuk, hogy már a skandináv országokban is problémák adódtak a törvénybe ütköző cselekedetek és a koldulás miatt” – emlékeztetett Traian Basescu.

(kronika.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.