Egészségesebb gyümölcshöz juthatnak a fogyasztók

Magyarország természeti örökségének megóvásáért és értékeinek megőrzéséért írt alá együttműködési megállapodást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának kezdeményezésére több egyház, szakmai és civil szervezet, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

MNO
2011. 09. 16. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési biztos sajtóosztályának pénteki közleménye szerint a megállapodásban egyebek között az áll: „szívünkön viseljük a megőrzött fajták fennmaradásának biztonságát, a génállomány biztonságos nagyságának elérését a diverzitás megtartása mellett”. Hangsúlyozzák azt is: az örökség megóvásának fontos része a gyümölcstermő fásszárú mezőgazdasági növények – fák és bokrok – a Kárpát-medencében megőrzött fajtáinak minél nagyobb egyedszámban való elterjesztése, állományuk növelése oly módon, hogy pontosan lehessen tudni, milyen fajta és változat mely egyede hol található meg.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére az evangélikus, katolikus és református egyházak főpásztorai, a Vidékfejlesztési Minisztérium és génmegőrző intézményei, valamint az Élőfalu Hálózat támogatja a programot, amelyben génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati és magángyűjtemények) származó csemetéket, illetve szaporítóanyagot lelkészi kertek és földek számára átadnak, s ott befogadnak és nevelnek.

A programtól azt várják, hogy az eltűnő, a Kárpát-medencében régóta termesztett fajták, illetve tájfajták fennmaradnak és újrahonosodnak. E fajták elterjedésükkel genetikai alapot biztosítanak a globális klíma- (és társadalmi) változásokból következő helyi szintű problémák megoldásához. Új, illetve már feledésbe merült gasztronómiai lehetőségek feltárásával a termesztők újabb piaci szegmenst érhetnek el, így a fogyasztók változatosabb, egészségesebb gyümölcshöz jutnak. A hagyományos művelésű gyümölcsösök mint tájképi elemek újból a pannon táj részei lesznek, a vidéken élő fiatalok pedig megismerkedhetnek az alkalmazkodó gyümölcstermesztés, általában a tájbarát gazdálkodás lehetőségeivel, és maguk is hozzájárulhatnak az életgazdagság helyreállításához szülőföldjükön.

A célok megvalósításáért a megállapodás aláírói kezdeményezik és segítik az iskolák, egyházközségek, önkormányzatok, szakmai és civil szervezetek helyi összefogását – áll a közleményben.

A megállapodást eddigi aláírta:
Ángyán József államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Bábel Balázs kalocsai érsek
Beer Miklós váci püspök
Bölcskei Gusztáv püspök, Magyarországi Református Egyház
Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa
Gáncs Péter elnök-püspök, Magyarországi Evangélikus Egyház
Lantos Tamás, igazgató, Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat
Ónodi Gábor igazgató, Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet
Szenczi Győző, Génbank Tanács

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.