Egy megölésével száz új terroristát teremtettek?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint a brüsszeli bizottság olyan javaslaton dolgozik, ami vétójogot biztosítana számára a határellenőrzés kérdésében. A Der Spiegel kutatásai szerint Németország erőltette rá magát Washingtonra az afganisztáni hadjárat ügyében.

2011. 09. 06. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A FAZ értesülése szerint az európai bizottság még szeptemberben olyan javaslatot kíván előterjeszteni, miszerint a határellenőrzések ideiglenes visszaállítását közösségi kérdéssé kívánják tenni. A Patricia Malmström javaslatára kidolgozott elképzelés szerint a jövőben két eljárás lesz szükséges ahhoz, hogy a schengeni övezet államaiban ismét bevezessék a határellenőrzést. Az elsőt olyan eseményekre találták ki, amelyek előre láthatók, például ha egy országban egy labdarúgó-mérkőzést vagy politikai eseményt kívánnak megvédeni. A másik eljárást az előre nem látható események alkalmából alkalmaznák, mint például egy merénylet, járvány vagy egy természeti katasztrófa esetén. Ebben az esetben a tagállamoknak lehetősége lenne a határellenőrzések bevezetésére, de csak öt napra.

Der Spiegel

Az afganisztáni háborúban az akkori német kormány szabályosan ráerőszakolta a katonai segítségét Washingtonra. Erre az álláspontra jutott hosszas kutatómunka után a Der Spiegel, amely tíz évvel a szeptember 11-i merénylet után új fényben láttatja a máig tartó afganisztáni német bevetést. A magazin értesülése szerint a Szövetségi Hírszerzőszolgálat (BND) sokkal nagyobb szerepet játszott a merényletek hátterének feltárásában, mint eddig közismert volt. A merénylet óráiban a BND lehallgatott két telefonbeszélgetést egy radikális afgán jótékonysági szervezet munkatársai között, akik kitervelőként Oszama Bin Ladent említették, s akik részletesen beszéltek a terrorpilótákról és amerikai kiképzésükről. Mindeközben a merénylet után tíz évvel újrakezdődött a vita az afganisztáni német bevetés értelméről. Számos 2001-ben meghatározó szerepet betöltő politikus kételkedik akkori döntésében. „Mi akkoriban majdnem arrogáns szerénytelenséggel, nem megfelelő eszközökkel, elérhetetlen célokat és teljesíthetetlen várakozásokat ébresztettünk” – nyilatkozta Michael Steiner, Schröder biztonsági tanácsadója. Otto Schily akkori belügyminiszter kritikusan szemléli a német háborús részvételt. Ha egy falut bombáztak, hogy megöljenek egy terroristát, akkor egyet elpusztítottak és száz újat teremtettek – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.