Egyre kevesebbet isznak

A recessziótól és a magas adóktól gyötört britek közül egyre kevesebben látogatják a pubokat, és aki még betér néha a nemzeti intézménynek számító ivókba, az is mind kevesebbet hagy a kasszában.

MNO
2011. 09. 01. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brit Sör- és Pubszövetség friss felmérése kimutatta, hogy egy-egy brit felnőtt jelenleg havonta átlagosan 4,3 alkalommal látogatja meg kedvenc kocsmáját, jóllehet a pubok népe tavaly még fejenként és havonta 5,3 esetben szánta el magát egy sörözésre.

Még drámaibb a fogyasztás visszaesése: a pubok mellett még kitartók egy-egy látogatás alkalmával átlagosan 15,08 fontot (4500 forint) isznak el a tavalyi évre jellemző 17,88 fontos (5400 forint) fogyasztás helyett. Ez egy év alatt 16 százalékos visszaesés.

A szövetség szerint mindezért elsősorban a szeszek „mértéktelen” adóztatása a felelős. Nagy-Britanniában a sört és a bort nyolcszor magasabb adó terheli, mint például Franciaországban. Ilyen körülmények közepette hetente átlagosan 26 pub húzza le végleg a redőnyt; igaz, a 2008–2009-es recesszió mélypontján hetente 53 ivó volt kénytelen bezárni. Nagy-Britanniában jelenleg valamivel több mint 52 ezer pub működik.

A magas és egyre emelkedő adók ellen – egyelőre eredménytelenül – a brit pubok már évekkel ezelőtt fellázadtak: 2008-ban több száz kocsma egyszerűen kitiltotta a Munkáspárt vezette akkori kormány pénzügyminiszterét, Alistair Darlingot.

Darling a 2008-as pénzügyi év költségvetésében – hivatalosan a féktelen ivászat terjedése elleni kormányzati fellépés jegyében – komoly mértékben megemelte a sör- és a borfélék, valamint a skót whisky jövedéki adóját. A pubok különösen ez utóbbit tartották megbocsáthatatlan bűnnek, tekintve, hogy Darling maga is skót, és köztudottan kedveli a whiskyt.

Így nyilván nem volt véletlen, hogy az akkori pénzügyminiszter kitiltását éppen saját edinburghi választókerületének egyik pubja, az Utopia kezdeményezte, és az ötletből gyorsan országos kampány lett.

A Munkáspárttól a tavaly májusi választások után konzervatív–liberális koalíció vette át a kormányzást, és Darling már rég visszavonult a londoni alsóház hátsó padsoraiba, a szeszes italok adócsökkentése azonban továbbra sincs napirenden Nagy-Britanniában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.