Egyre nagyobb az intolerancia

Növekszik a vallási intolerancia az „arab tavasz” országaiban az amerikai külügyminisztérium szerint, amely kedden ismertette Washingtonban a 2010-es év második feléről összeállított nemzetközi vallásszabadság-jelentését.

MNO
2011. 09. 13. 23:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hillary Clinton külügyminiszter a jelentés bemutatásakor egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hosszú ideje hatalmon lévő autokrata vezetők hatalmának a megdöntése millióknak ad reményt a szabadságra, új fenyegetések is megjelennek a vallási és etnikai kisebbségek szempontjából. Felszólította ezeket az országokat, hogy az elnyomás egyik formáját ne cseréljék fel egy másikra. A külügyminiszter szerint „a térségben élők az első lépéseiket teszik a demokrácia felé, és ha el akarják érni céljaikat, akkor nem cserélhetik fel az elnyomás egyik formáját egy másikra”.

A külügyminisztériumi jelentést ismertető AP amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az év eleje óta Tunézia, Egyiptom és Líbia – ahol hosszabb idő óta hivatalban levő tekintélyuralmi vezetőket fosztottak meg a hatalmuktól – azt ígéri, hogy a demokrácia felé veszi az irányt, Szíriában és Jemenben pedig folytatódnak a zavargások. Az Egyesült Államok nyilvánosan is aggodalmának adott hangot a felkelés utáni felekezeti erőszak, valamint a vallási és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos bánásmód miatt Egyiptom és Líbia esetében. Ugyancsak elítélte, hogy Szíriában vallási kisebbségeket támadtak meg, valamint a kormány hónapok óta folytatja az ellenzékkel szembeni brutális akciókat. A jelentésben aggodalommal említették meg Iránt és Szaúd-Arábiát is a vallásszabadság megsértésének esetei miatt.

Az amerikai külügyminisztérium értékelése szerint rosszabbodott a vallásszabadság helyzete Kínában és Afganisztánban. A világ legnagyobb muzulmán közösségének otthont adó Indonézia kormánya ugyan általánosságban kiáll a vallásszabadság mellett, de bizonyos esetekben nem tudott védelmet nyújtani a vallási diszkriminációval és túlkapásokkal szemben. Az amerikai értékelés szerint vegyes a kép Vietnamban, ahol a kormány új istentiszteleti helyek százainak a létesítését engedélyezte, azonban a helyi hatóságok lassan veszik nyilvántartásba a kisebbségi vallási csoportokat, vagy meg is tagadják tőlük a regisztrációt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.