Egyre többen lépnek le Mátészalkáról

Az utóbbi hét évben folyamatosan csökken Mátészalka lakóinak a száma: egy kisebb falu népességének megfelelő létszámmal, 990-nel lettek kevesebben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban élők. A település önkormányzatának adatai szerint 2004-ben 18 206-an laktak Mátészalkán, tavaly év végén viszont 17 216 volt az állandó lakosok száma.

MNO
2011. 09. 05. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátészalkán 1985-ben éltek a legtöbben, méghozzá 19 773-an, azóta viszont csak öt olyan esztendő akadt, amikor valamivel nőtt a lakók száma az előző évihez képest. A népességcsökkenést a szatmári tájegység központjának számító településen is a születések számának állandó csökkenése és az elvándorlás növekedése okozza. Nyolc éve negatív a születések és a halálozások közötti mérleg, 2002-től rendre magasabb a földi életüket befejezők száma az újszülöttekénél. A születések száma 155 és 196 között volt évenként, ugyanakkor a halálozásoké 157 és 202 között. Megváltozott az egykori, az 1970–80-évek pozitív vándorlási egyenlege is Mátészalkán, az utóbbi nyolc év adatai szerint többen költöznek el a városból, mint ahányan oda települtek. A 310 és 543 közötti beköltözővel szemben az elvándorlók száma 494 és 848 közötti volt. Az utóbbi szám 2010 adata.

A kelet-magyarországi térség hasonló lélekszámú városai között Mátészalkán a legnagyobb mértékű a népességcsökkenés. Különösen fájónak tartják a város önkormányzati vezetői, hogy a fogyásnál jelentősnek mondható a fiatal, jól képzett nemzedék elvándorlása, ami a megfelelő munkahelyek hiányával magyarázható. Pedig Mátészalkán jobbak a foglalkoztatási mutatók, mint a megyében általában. A munkanélküliek aránya 10,5 százalék volt 2010-ben, szemben a megyei 15,7 százalékos átlaggal. Mátészalka egyébként a régió egyik legősibb települése, amit a területén a neolitikus korszakból talált leletek bizonyítanak.

Az első írásos feljegyzés 1231-es dátummal maradt fenn róla. Első gyártelepe, egy mezőgazdasági termékeket feldolgozó üzem 1864-ben épült, majd a vasúthálózat is elérte az 1800-as évek végén a települést, aminek következtében a térség üzleti központjává vált: kereskedelmi és szolgáltatói létesítmények jöttek létre, 1902-ig kialakult a teljes ipari kör. Első állami polgári fiúiskoláját 1906-ban nyitották meg, és számos középületet húztak fel akkoriban. A trianoni békeszerződés után Szatmár, majd 1923-tól Szatmár-Ugocsa és Bereg vármegye székhelye volt Mátészalka. A címet 1940-ben vonták meg a településtől, amikor a visszacsatolt Szatmárnémeti lett helyette a vármegyei központ. A második világháború után 1950-ig Szatmár-Bereg megye székhelye volt Mátészalka, majd 1950-ben szűnt meg véglegesen megyeszékhelyi szerepe Szatmár és Szabolcs összevonásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.