Együttműködnek az orvosi szimuláció területén

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Semmelweis Egyetem és a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ (NATO KEKK) csütörtökön Budapesten. A felek a dokumentum szerint tudásukkal és tapasztalataikkal segítik egymást, illetve együttműködnek az orvosi szimuláció területén.

MNO
2011. 09. 08. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tulassay Tivadar, a felsőoktatási egyetem rektora az orvosi esetek infokommunikációs eszközökkel való szimulációjának fontosságát hangsúlyozta. Kifejtette, hogy az információtechnika fejlődésének ebben a mostani fázisában már léteznek úgynevezett skill-laboratóriumok, vagyis készséget fejlesztő laboratóriumok, ahol komputertechnikával hatékonyan lehet szimulálni orvosi eseteket, és meg lehet tanítani az optimális választ.

A rektor arról is beszámolt, hogy a katonaság orvosi ellátási logisztikája, az ott lévő készségek szinten tartása szintén szimulálható. Hozzátette: a NATO-nak akkreditált, kompatibilis szimulációs protokollokkal és programokkal kell rendelkeznie.

Kopcsó István, a NATO KEKK igazgatója a megváltozott szakmai és társadalmi elvárásokról beszélt, és jelezte, hogy ma már a műveleti területen az orvosi ellátás nem lehet rosszabb, mint máshol. Elmondta: Afganisztánban komoly, jól felszerelt kórházak vannak, de a legnagyobb nemzetek sem képesek egyedül fenntartani ezeket. Jelezte ugyanakkor, hogy az együttműködési szándék messze áll az együttműködési képességtől, a képzési rendszerek, az eljárásbeli és nyelvi különbségek, a műszerezettség eltér.

Kopcsó István szerint „ahhoz, hogy három-négy nemzet együtt tudjon működni a műveleti területen, ezeket a skilleket meg kell szerezni jóval a művelet előtt”. Hozzátette: a következő év kulcsprogramja a szimuláció lesz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.