Életmentő oltás ellen kampányolnak a republikánusok

Ismét különös fordulatot vett a republikánus előválasztási kampány: Rick Perry texasi kormányzót a HPV-vírust visszaszorítani hivatott rendelkezése miatt támadják vetélytársai – tudósít a The New York Times. Eltekintenek az egész testre kiterjedő motozástól az amerikai reptereken – legalábbis a gyermekeknél – közölte Janet Napolitano védelmi miniszter. A 12 éven aluliakat ezentúl kevésbé tolakodó módon világítják majd át, azaz a biztonságiak nem nyúlnak nemi szerveikhez és nem vetetik le cipőjüket – tudósít a CBS.

Kovács N. László
2011. 09. 14. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Ismét különös fordulatot vett a republikánus előválasztás kampánya: Rick Perry texasi kormányzót a HPV-vírust visszaszorítani hivatott rendelkezése miatt támadják vetélytársai – tudósít a The New York Times. Perry, aki egyébként jelenleg vezeti a versenyt, „nevetségesnek” találja az ügyet, bár nem csodálkozik, hogy ellenfelei „szalmaszálakba kapaszkodnak”.

A HPV elleni oltás védelmet nyújt a potenciálisan halálos, de mindenképp különösen veszélyes méhnyakrák ellen. A szakértők szerint a vakcinálás kötelezővé tétele helyes és felelős döntés, az amerikai konzervatívok azonban másként gondolják. A republikánus elnökjelölt-aspiránsok hétfői vitájában Michelle Bachmann és Rick Santorum is felszólalt Perry döntése ellen, a kormányzati túlhatalom példájának nevezve a rendelkezést. Sarah Palin félhivatalos jelölt egy televíziós műsorban fogalmazott meg hasonló álláspontot.

Perry ugyanis 2007-ben rendeletet hozott, amely már az általános iskola hatodik osztályában kötelezővé – és ingyenessé – tette a megelőző kezelést, bár a szülők külön kérésére gyermekük kimaradhatott az oltásból. Az ügy több szempontból is szálka a szociálisan konzervatív szavazótábornak, akik egyébként Perry bázisát alkotják. Egyrészt felülről próbálja meghatározni az egészségügyi ellátást – erre, ahogy azt az Obama-féle reform elleni felháborodás is mutatta, az amerikaiak felettébb kényesek. A HPV ráadásul csupán szexuális úton terjed, egyes szülők pedig attól tartanak, kislányuk beoltása valamilyen módon aktívabb és korábban kezdett nemi élethez fog vezetni – a vérmesebb konzervatívok a szexuális felvilágosítást is károsnak tartják. Ráadásul az a – tudományosan kevéssé megalapozott – nézet is tartja magát, hogy az oltások valamilyen módon károsíthatják a gyermek egészségét.

Az ügynek azonban van egy másik oldala is. 2007-ben ugyanis egyetlen cég, a Merck gyártott szövetségileg szankcionált oltóanyagot, a vállalat állami lobbistája pedig éppen Mike Toomey, Perry egykori vezető tanácsadója volt. A gyógyszergyártó aztán a kormányzó kampányához is hozzájárult, Perry szerint „jelentéktelen” 5000 dollárral (a hivatalos dokumentumokban már ennek hatszorosa szerepel). Bachmann a jobboldalon újonnan divatba jött kifejezéssel a „vállalati csicskások kapitalizmusáról” beszélt, a többiek pedig egyetértően bólogattak.

A rendeletet végül az állami kongresszus érvénytelenítette, Perry pedig nem vétózta meg az őt felülbíráló döntést. Az oltást egyébként erősen ajánlja több szakértői szervezet is, köztük az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége és a Rákellenes Liga, a Gyógyszerészeti Intézet múlt havi vizsgálata pedig megállapította, a vakcina biztonságos, egészségkárosodáshoz nem vezet. Jelenleg két terület, Virginia állam és Washington D.C. kötelezi lakosait a megelőző kezelésre.

Perry a vita során elmondta, bánja, hogy nem működött jobban együtt a törvényhozással a kérdésben, rendelkezése tartalmáért azonban nem kért bocsánatot. Szóvivője később „nevetségesnek” minősítette a vetélytársak állításait. „Nem meglepő, hogy minden egyes szalmaszálba belekapaszkodnak, hogy igyekeznek magukra irányítani a figyelmet – közölte Mark Miner. – Perry kormányzó ugyanakkor továbbra is az olyan igazán fontos kérdésekre fog koncentrálni, mint a munkahelyteremtés vagy a gazdaság rendbetétele.”

CBS (cbs.com)

Eltekintenek az egész testre kiterjedő motozástól az amerikai reptereken – legalábbis a gyermekeknél – közölte Janet Napolitano védelmi miniszter. A 12 éven aluliakat ezentúl kevésbé tolakodó módon világítják majd át, azaz a biztonságiak nem nyúlnak nemi szerveikhez és nem vetetik le cipőjüket – tudósít a CBS.

Napolitano a kongresszusi terrorellenes bizottság ülésén számolt be a változásokról, amelyek a jövő hónaptól lépnek életbe. A miniszter azt is közölte ugyanakkor, néhány esetben továbbra is ellenőrzik majd a kicsiket, mivel a terroristák akár gyerekeket is hajlandók feláldozni céljaik érdekében, és „a rendszerben szükség van váratlan eseményekre, kiszámíthatatlanságra”. Az amerikai közlekedési hatóságok tavaly vezettek be új, szigorúbb ellenőrzési rendszert, amely a nemi szervek és a mellek vizsgálatát is előírja, és az ügynökök – komoly felháborodást okozva – gyakran óvodáskorú gyermekeknél is ezt a módszert alkalmazták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.