Elhunyt Kurt Sanderling

Egy nappal 99. születésnapja előtt, szombaton elhunyt Kurt Sanderling legendás német karmester.

MNO
2011. 09. 18. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlinben, családi körben békésen elszenderült – közölte vasárnap fia, Stefan, aki maga is karmester a dpa német hírügynökséggel. Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok (BPO) zeneigazgatója „a 20. század kiemelkedő mesterének” nevezte Kurt Sanderlinget a halálhír hallatán. „Mások történelmet csinálnak, én zenét” – fogalmazta meg memoárjában röviden élettörténetét, amely három diktatúrán keresztül húzódott a náci Németországtól kezdve, Sztálin Szovjetunióján át egészen Walter Ulbricht és Erich Honecker Német Demokratikus Köztársaságáig.

Alig tíz éve, 2002 májusában vonult végleg vissza a berlini Schauspielhausban egykori zenekarát, a Berlini Szimfonikusokat (BSO) vezényelve. Idén tavasszal neki ítélték oda a Dmitrij Sosztakovicsról elnevezett zenei díjat.

Sanderling az 1912-ben született nagy karmesternemzedék – köztük Solti György, Igor Markevics, Erich Leinsdorf, Günter Wand – utolsó képviselője volt igen gazdag repertoárral. Sohasem titkolta, hogy a XIX. századi német és orosz zeneszerzők és a XX. század legnagyobbjai, Bartók, Sosztakovics, Sztravinszkij a kedvencei.

A kelet-poroszországi Arysban született 1912. szeptember 19-én zsidó családban. A nácik hatalomra kerülésekor korrepetitorként dolgozott a berlini operaházban, ahonnan elbocsátották. 1936-ban kivándorolt a Szovjetunióba, és a moszkvai rádió szimfonikus zenekarával dolgozott. 1942 és 1960 között a Leningrádi Filharmónia vezető karmestere volt Jevgenyij Mravinszkijjal együtt.

1960-ban visszatért Berlinbe, hogy a megosztott város keleti felében – Walter Ulbricht kommunista főtitkár elképzelésének megfelelően – nagy formátumú zenekart csináljon a Berlini Szimfonikusokból. 1977-ig állt a zenekar élén, majd a „nagy vetélytárs”, a (nyugat-) Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója lett.

A világ számos neves zenekarával koncertezett, az 1990-es években vezényelte a Budapesti Fesztiválzenekart is. Kétszer nősült.

Három fia született a két házasságból, mindhárman (Thomas, Stefan és Michael) neves karmesterek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.