Elkeseredettségük nem csitul

Japánban vasárnap napra pontosan hat hónappal azután, hogy a szigetországot borzalmas erejű földrengés rázta meg, majd a nyomában szökőár pusztított, több ezren emlékeztek meg a természeti katasztrófa áldozatairól, egyben kétségbe vonták az atomenergia hasznosításának szükségességét.

MNO
2011. 09. 11. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros egyik nagy pályaudvaránál, a Szundzjkunál mintegy kétezren gyűltek össze, további másfél ezer ember a kereskedelmi, ipari és energiapolitikai minisztérium épületénél tüntetett. Négy aktivista bejelentette, hogy a tíznapos éhségsztrájkra készülnek a minisztérium bejáratánál. Tüntetők jelentek meg a Fukusima–1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco székházánál is. Tokió utcáin autóbuszok vonultak végig az aktivisták, a járművekről hangosbeszélőkön hirdettek atomenergia-ellenes jelszavakat, azt hangoztatva, hogy „Nem kell nekünk atomenergia!”

A március 11-én történt földrengésben és cunamiban mintegy 20 ezren haltak meg, illetve tűntek el. A lármásan tiltakozók mellett voltak azonban olyanok is, akik csendes elmélkedéssel és imával emlékeztek meg az áldozatokról, mint például az egyik legsúlyosabban érintett területek közé tartozó Minamiszanrikuban. A városon egy 15 méter magas hullám söpört végig, megsemmisítve a tengerparti részt, amely néhány három-négyemeletes ház kivételével egyszerűen romhalmazzá vált. A város ma is egy kietlen táj képét mutatja.

A sokat szenvedett Mijagi prefektúrában gyászruhába öltözött emberek gyűltek össze a kormányzósági épületnél, igyekeztek egymásba lelket önteni, sokan most találkoztak először a katasztrófa óta.

A kilences erejű földrengés településeket törölt el a föld felszínéről, a cunami súlyosan megrongálta a Fukusima–1 erőművet. Ez volt a legpusztítóbb földrengés Japánban a II. világháború óta, a cunami okozta atomerőmű-katasztrófa pedig a legsúlyosabb a csernobili után.

A 20 ezer halotton és eltűntön túl több mint 800 ezer otthon dőlt romba teljesen vagy részlegesen. A természeti csapás úthálózatokat és infrastruktúrákat tett tönkre.

Bár fél esztendő elteltével már érzékelhetőek a romeltakarítás és az újjáépítés határozott jelei, a japánok elkeseredése nem csitul, mert sokak jövője még mindig bizonytalan. Egyre nagyobb a kormánnyal szembeni türelmetlenség, mert sokan vádolják a kabinetet azzal, hogy lassan hozza meg döntéseit, nem ad egyértelmű felvilágosítást a radioaktív szennyezettség mértékéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.