Energia Szabadegyetem Szegeden

Az energetikával kapcsolatos társadalmi és tudományos kérdésekbe avatják be az érdeklődőket neves szakemberek a Szegedi Tudományegyetem természettudományi és informatikai kara által szervezett, Energia Szabadegyetem címet viselő előadássorozaton, amely pénteken kezdődik a Tisza-parti városban.

MNO
2011. 09. 14. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SZTE Kiss Árpád tantermében péntek délutánonként sorra kerülő előadások hallgatósága átfogó és hiteles képet kaphat az energiaforrásokról, azok felhasználásáról, illetve a szegedi egyetemen e témakörben folyó kutatásokról.

Szalai Tamás, a kar közkapcsolati titkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első előadáson Hannus István egyetemi tanár az energiaforrások történetéről, a velük kapcsolatos gondokról és a lehetséges alternatívákról beszél majd. A professzor szerint az energiahordozók története azt mutatja, hogy a ma még legnagyobb mennyiségben használt fosszilis energiahordozók – szén, kőolaj, földgáz – csak egy epizódot jelentenek az emberiség életében, de a kimerülő és környezetszennyező energiaforrások helyett keresett alternatívák, az atomenergia és a megújuló energiaforrások alkalmazása sem problémamentes.

A szabadegyetem tucatnyi előadásán szó esik majd a biomassza eredetű energiahordozók technológiai és társadalmi kérdéseiről, a geotermikus energia hasznosításáról, a fosszilis energiahordozók keletkezéséről. Szabó Gábor akadémikus a földgázban és egyéb energiahordozókban előforduló szennyeződések méréséről tart előadást, de a szakemberektől hallhatnak majd az érdeklődők az atomenergia jelenéről és jövőjéről, a hidrogéngazdaság lehetőségeiről és a biogáz-technológiáról is.

Több előadás is szól az energiafelhasználásról a köz- és lakóépületekben, sőt a hallgatóság megismerheti az egyetemen megvalósított energetikai beruházásokat is, az egyik decemberi előadáson pedig a napenergia-hasznosítás területén folyó nanotechnológiai kutatásokat mutatja be Hernádi Klára dékán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.