Enyhítést várnak a jegybanktól

Japán új gazdasági minisztere – az új japán kormány bemutatását követő sajtóértekezleten – úgy nyilatkozott: szeretné, ha a japán központi bank további pénzügy-politikai enyhítést venne fontolóra, hogy ezzel segítse a kormányt a jen erősödése elleni harcban.

MNO
2011. 09. 02. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furukawa Motohisának új hivatalában nem kisebb feladata lesz, mint az adó- és társadalombiztosítási reform véghezvitele, valamint az óriási adósságállománnyal küzdő, a tavaszi természeti és atomkatasztrófa következményeitől szenvedő ország gazdaságának rendbetétele. Az új gazdasági miniszter személye pénteken vált ismertté Tokióban, miután a héten a miniszterelnöki posztra választott Noda Josihiko bemutatta kormányának tervezett összetételét. A korábbi gyakorlattól eltérően viszonylag fiatal, negyvenes éveiben járó politikusok kerültek a tárcák zömének élére, a 18 tagú kabinetnek két női tagja van.

A pénzügyminiszteri teendőket – amelyeket Noda az előző, Kan Naoto vezette kormányban ellátott – a 49 éves Azumi Dzsunra bízta, gazdasági miniszterré a 45 éves Furukawa Motohisát nevezte ki, aki eddig a miniszterelnökséget vezető államtitkár helyettesének posztját töltötte be, illetve a pénzügyminisztériumban dolgozott. A Nagojában született új gazdasági miniszternek adósságcsökkentési ügyekben is van tapasztalata, hiszen annál a nemzeti stratégiai irodánál is dolgozott, amely a költségvetési kereteket dolgozza ki az adósságcsökkentéshez.

A hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva Japán államadóssága 200 százalék; ez jóval meghaladja az euróövezeten belül legsúlyosabb helyzetben lévő Görögország (150 százalék) és Olaszország (120 százalék) eladósodottságának mértékét, miközben Japán tavaly már kénytelen volt átengedni Kínának a világ második legerősebb gazdasága címet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.