Evo Morales támogatását kérte Schmitt Pál a BT-tagsághoz

Evo Morales bolíviai államfő támogatását kérte a Biztonsági Tanács nem állandó tagságának elnyeréséhez kedden New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök, aki e cél elérése érdekében több megbeszélést folytatott az ENSZ közgyűlésének 66. ülésszakán állam- és kormányfőkkel.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/810905" target="_blank"><strong>• Magyarország dicséretet kapott az ENSZ főtitkárától</strong></a>

MNO
2011. 09. 20. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schmitt Pál az MTI-nek a találkozóról elmondta, hogy Morales szkeptikus a BT szerepével kapcsolatban, de a magyar államfő felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy az új tagok új szemléletet hozhatnának a világszervezet vezető testületének munkájába.

A két elnök közötti, spanyol nyelven folytatott megbeszélésen egyebek mellett szóba került, hogy a Magyarországon végzett mintegy 150 bolíviai diákra – akik ma kormánytényezők és vezető szerepet töltenek be a latin-amerikai ország társadalmának különböző szegmenseiben – támaszkodni lehetne a kétoldalú kapcsolatok erősítésében.

Schmitt Pál szerint Evo Morales rokonszenvet mutatott Magyarország iránt, de nem kötelezte el magát sem a Biztonsági Tanács tagságával kapcsolatos magyar törekvés mellett, sem pedig ellene.

A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy a Bolíviában elfogott – az erdélyi Szovátáról származó, magyar állampolgársággal is rendelkező – Tóásó Előd ügyében igazságos ítélet születik, és kérte: ha esetlegesen elítélik, akkor a vonatkozó nemzetközi szerződések értelmében Magyarországon tölthesse le börtönbüntetését.

Tóásó Elődöt, akit terrorizmussal és fegyveres lázadással gyanúsítanak, 2009. április 16-án fogták el bolíviai kommandósok a helyi ellenzék fellegvárában, Santa Cruz városban, miután lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a szintén Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy „terrorista csoportot” számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni. New Yorkban kedden a bolíviai fél kifejtette a magyar küldöttségnek, hogy az ügy rendkívül bonyolult, ezért tart olyan sokáig a vizsgálata.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.