Ez csak a kezdet? – Megdönthetik majd a kormányt + Képek

A líbiai lázadók soraiban harcoló dzsihádisták megpróbálják megdönteni a Kadhafi-rezsimet követő tripoli kormányt, hogy egy vallási előírások szellemében igazgatott államot hozzanak létre – állította hétfőn amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva a The Washington Times. Abdalláh Samia, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) gazdasági minisztere az újságíróknak Tripoliban elmondta, a líbiai gazdaságot súlyosan érinti a háború, de alapvetően stabil, az inflációt kordában tartják, és nincsenek leküzdhetetlen nehézségek. Görögország 48 ezer palack vizet szállít Tripoliba, míg Kadhafi egykori biztonsági parancsnoka tucatnyi másik dezertőrrel Nigerbe vette az irányt.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807850" target="_blank"><strong>• Azonnali segítséget adnak a választások megrendezésére</strong></a>

MNO
2011. 09. 05. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kémszolgálatok fokozott figyelmet fordítanak a líbiai lázadók között harcoló iszlamista elemekre, különösen azután, hogy a múlt héten az interneten közzétették a hatalom kisajátítására vonatkozó terveiket. „Több fórum résztvevői azt javasolták, hogy az átmeneti időszak után a harcot a szekuláris lázadók és az Átmeneti Nemzeti Tanács ellen kell folytatni” – hangzik egy, a múlt héten nyilvánosságra hozott amerikai kormányzati jelentés, amely ugyanakkor nem tudta meghatározni, hogy voltaképpen mekkora befolyással is rendelkeznek a dzsihádisták.

A dokumentum ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a szövetkezés egybeesett a mostanában Abdel-Hakim Belhadzs néven emlegetett Abu Abdalláh al-Szadik gerillavezér Tripoliban történt felbukkanásával. Abu Abdalláh, aki korábban az al-Kaidához közel álló Líbiai Iszlám Harcoló Csoport (LIHCS) egyik vezetője volt, személyesen irányította Kadhafi fővárosi irányító központjának bevételét.



Kadhafi 2009. december 9-én 200 dzsihádistát – köztük LIHCS-tagokat – engedett szabadon cserébe azért, hogy azok nyilvánosan megtagadták az erőszakot. Amerikai terrorelhárítási szakértők szerint azonban a gesztus a szervezet számos tagjának esetében nem tekinthető őszintének.

A harc kezdete

Noman Benotman, az al-Kaida líbiai csoportjának egykori tagja márciusban azt állította a The Washington Timesnak, hogy az észak-afrikai országban mintegy ezer aktív iszlamista szélsőséges tevékenykedett. Egy, a lapnak nyilatkozó katonai illetékes szerint részben a Nyugat lesz okolható azért, ha a Kadhafi bukása utáni zűrzavarban – amit a szélsőséges fórumozók közül többen csak „a harc kezdetének” tekintenek – az iszlamistáknak sikerül majd magukhoz ragadni a hatalmat és Líbiát teokratikus állammá alakítani. A NATO-légicsapásokkal és egyéb támogatással „kikövezzük az utat számukra” – nyilatkozott a neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő.

„A gazdaság általában véve viszonylag stabil”

Abdalláh Samia, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) gazdasági minisztere kifejtette: annak ellenére, hogy súlyos üzemanyag-, víz- és munkaerőhiány van az országban, az infláció továbbra is egy számjegyű, és semmilyen jel nem utal arra, hogy a drágulás veszélyeztetné a háztartások pénzügyeit vagy megállítaná a kilábalást a válságból. Samia úgy fogalmazott: „a gazdaság általában véve viszonylag stabil”. „Az árak stabilak, annak ellenére nincs hiperinfláció, hogy egyes termékek ára nőtt” – tette hozzá.



Az ÁNT minisztere megerősítette, hogy kezelni igyekeznek a pénzhiányt, és biztosította hallgatóságát, hogy a „likviditási problémák meg fognak oldódni”. „Éppen most kapunk rengeteg valutát” – fogalmazott a politikus, aki elmondta, hogy mintegy 1,5 milliárd líbiai dinárnyi (244 milliárd forint) papírpénzt szállítottak már Nagy-Britanniából. Ez harmadával emeli a forgalomban lévő készpénz mennyiségét – tette hozzá.

Görögország vizet ad

Görögország 48 ezer palack ivóvizet szállít Tripoliba, amelynek lakosai augusztus vége óta vízhiánnyal küzdenek – közölte az athéni külügyminisztérium hétfőn. Dimitrisz Dollisz görög külügyi államtitkár vezetésével kedden küldöttség utazik a líbiai fővárosba, ahova két C–130-as típusú katonai repülőgéppel szállítják el a felajánlott ivóvizet. A kétmilliós Tripoli lakosainak nagy része nem jut ivóvízhez azóta, hogy a líbiai felkelők augusztus végén bevonultak a városba.

Kadhafi biztonsági embere Nigerbe szökött

Nigerbe szökött vasárnap Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető biztonsági embere, Manszúr Dao. A volt biztonsági főnök, a biztonsági dandár parancsnoka mintegy tucatnyi másik dezertőrrel egyelőre a Niger középső részén lévő Agadezben tartózkodik.



(Fotók: Reuters)

Ugyancsak átlépte líbiai–nigeri határt Aghaly Ag Alambo egykori nigeri tuareg lázadóvezér, akinek fegyveresei két éve hagytak fel lázadásukkal Niger és a Mali területén. Akkoriban Kadhafi közvetített a szemben álló felek között.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.