Ez nem a forint napja volt

A fokozódó piaci kockázatkerülés és a svájci frank erősödése miatt gyengült pénteken a forint. A svájci frankot péntek délután röviddel négy óra után 246,74 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 240,26 forinttal szemben.

MNO
2011. 09. 02. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai foglalkoztatási adatok kora délutáni közzétételét követően, ami a dollár és az euró árfolyamában számottevő veszteséget okozott a befektetési menedék svájci frankkal szemben, a svájci frank érintette a 251 forintos jegyzést is. Az eurót péntek délután 275,38 forinton jegyezték a csütörtök délutáni 273,65 forint után. A dollár 193,58 forinton állt 191,47 forint után, a japán jent pedig 2,5251 forinton jegyzik 2,4925 forinttal szemben. Napközben az euró árfolyama 276 forint, a dollár árfolyama 194 forint, a japán jen árfolyama pedig 2,53 forint felett is állt.

A devizapiacokon pénteken a fokozódó euróövezeti stabilitási kételyek árfolyam-befolyásoló hatása adta meg a kereskedés alaphangját. A kockázatkerülő befektetői magatartás előtérbe kerülésével megnőtt az érdeklődés a befektetési menedék eszközök iránt. A svájci frank árfolyama és az arany ára emelkedett. Az euró pénteken 1,13-as svájci frank árfolyamról 1,11-re, a dollár 0,795 svájci frankról 0,78-ra gyengült, az arany ára unciánként 1830 dollárról 1880-ra emelkedett.

A svájci frank iránt megnövekedett befektetői érdeklődést csak fokozta a svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann még szerdán tett kijelentése, miszerint „még hosszabb ideig kénytelenek leszünk együtt élni az erős frankkal”, valamint hogy „rövid távon kizárólag a jegybank képes befolyásolni a frank árfolyamát”. A hét második felében ezért megindult az intervenciótól köztudottan ódzkodó svájci jegybank „próbára tétele”, már csak azért is, mert „tartósan magas” svájcifrank-árfolyammal a biztonságot kereső befektetők készek elfogadni akár a negatív kamatlábat is, mivel befektetéseiket nem hozam-, hanem értékmegőrzési céllal helyezik el.

Pénteken az euróövezet pénzügyi stabilitásával szembeni kételyeket a megszorítási program eredményeinek felülvizsgálatára Görögországban tartózkodó „EU–IMF–EKB-trojka” távozása, valamint a görög pénzügyminiszter beismerése fűtötte fel, amely szerint országa valóban elvétheti a segélycsomag esedékes részletének folyósítása fejében kitűzött idei deficitcélt. A negatív hangulatot valamelyest mérsékelte, hogy az egyik súlyosan eladósodott euróövezeti ország, Spanyolország megtette az első konkrét lépést az eladósodás törvényes korlátozásának alkotmányba foglalása felé.

A piacok gyakorlatilag egész héten az amerikai foglalkoztatási adatokra vártak a gazdasági fellendülés kilátásainak megítéléséhez. A pénteken közzétett adatok tanúsága szerint augusztusban megtorpant a gazdaság munkahelyteremtő képességének javulása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.