GMO-szennyezés: hektáronként 360 ezer forint kártérítés jár

Csütörtökön hatályba lépett az a kormányhatározat, amelynek alapján a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól; a kabinet összesen 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/806970" target="_blank"><strong>• Még áll a génmanipulált kukorica a földeken</strong></a>

MNO
2011. 09. 01. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A termelők szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket a megyei kormányhivatalokhoz, és legkésőbb december közepéig megkapják a kártérítést. A gazdák „fix hektáronkénti kárfedező juttatás” néven kaphatnak 360 ezer forint támogatást, ezt az összeget a kormány az elmúlt évek termésátlagából és a termények átlagárából számította ki – olvasható a közleményben.

Magyarország számára nemzetstratégiai érdek, hogy az ország GMO-mentessége megmaradjon; „semmi olyan tény vagy indok nem merült fel, amely miatt a tárca és a magyar kormány változtatna ezen az állásponton” – hangsúlyozza a VM. A VM hozzáfűzi: a mezőgazdasági piacokat jellemző kiélezett verseny és az egyre szigorúbb minőségi előírások mellett Magyarország azért képes a világ ötödik legnagyobb vetőmagexportőreként jelen lenni a világpiacon, mert megköveteli a jó minőségű, igazolt eredetű, génmódosítástól mentes vetőmagok előállítását. Ez az ország számára kiemelkedő gazdasági előnyt jelent, és a kormány a hatályos jogszabályok betartásával és betartatásával mindent megtesz az ország GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartása érdekében.

A közleményben a minisztérium arról is beszámol, hogy július végéig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 535 vizsgálatot végzett és a szakemberek 4 szója, illetve 10 kukorica tételben találtak GMO-szennyeződést. Azokon a területeken, ahol GMO-szennyezett vetőmagokat vetettek, az MGSZH a jogszabályoknak megfelelően minden esetben a növények megsemmisítését rendelte el, mert az állomány további GMO-szennyeződések forrása lehetett volna – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.