Gyurcsány megy, az MSZP szakad?

Az MSZP történetének legsúlyosabb válságát éli meg. Úgy tűnik, hogy mivel Gyurcsány Ferencnek – mint vezetőnek – lejárt az ideje a pártban, valóban új alakulatot hozhat létre. A lapunk által megkérdezett politológusok szerint patthelyzet van a pártban, ami radikális beavatkozást kíván. Filippov Gábor szerint az MSZP „erős emberei” között fennálló stratégiai nézetkülönbségek már régóta feszítették belülről a pártot, és nyilvánvaló volt, hogy ha belátható időn belül nem sikerül elmozdulni a holtpontról, az csak a baloldal meggyengülésének konzerválásához járul hozzá. Időközben Mesterházy Attila rendkívüli frakcióülést hívott össze, mivel Molnár Csaba azt javasolta, hogy a listán parlamenti mandátumot szerzett szocialisták adják vissza országgyűlési mandátumukat. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/811308" target="_blank">• Gyurcsány előrukkolt a farbával</a></strong>

Kovács András
2011. 09. 21. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szocialista Párt elmúlt 22 éves történetének legmélyebb válságát éli meg jelenleg – jelentette ki az MNO-nak Fricz Tamás. A politológus szerint mindezt a párt parlamenti jelenléte is híven mutatja: míg 2006-ban 49, addig jelenleg már csak 15 százalékos az MSZP jelenléte. A politológus szerint a pártnak két súlyos terhe van. Egyrészt az őszödi beszéd, amit a mai napig nem felejtettek el az emberek. Vagyis azt, hogy becsapták őket – teszi hozzá Fricz Tamás. Szerinte a másik probléma maga Gyurcsány Ferenc, aki még most is rendkívül aktív, és még mindig erősen jelen van a közéletben. Ugyanakkor – folytatja a szakember – ha volt is olyan időszak, hogy 2010 után esetleg megint Gyurcsány tölthet be irányító szerepet, annak már vége. Eldőlt, hogy kik vezetik a pártot, a volt miniszterelnök pedig nem szeret „középen játszani”. Mindenképpen irányító szerepre tör, ennek lehet terepe az esetlegesen létrejövő új párt. A szakember szerint egy ilyen új képződmény életképtelen lehet egy olyan vezetővel, akinek hamarosan talán már az ügyészségen kell felelnie bizonyos kérdésekre.

Ugyanakkor – teszi hozzá Fricz Tamás – a magyar pártrendszer szempontjából kedvező lehet ez a folyamat. Kiderülhet, hogy Gyurcsány Ferencnek valójában mekkora a támogatottsága, mert jelenleg ez a kérdés nincsen tisztázva – teszi hozzá.

Pártszövetség alakulhat

Mint ismert, lapunk értesülései szerint Gyurcsány Ferenc és követői önállóan, egy új pártot létrehozva, de az MSZP-vel szorosan együttműködve, pártszövetségi rendszerben folytathatnák a politizálást. Úgy tudjuk, hogy Mesterházy Attiláék, vagyis a párt jelenlegi vezetése és a volt miniszterelnök köre ezzel a kiegyezéssel oldaná fel a két tábor között meglévő, kezelhetetlennek tűnő ellentéteket. A tárgyalásokon a felek igyekeznek megállapodni a – miként egyik informátorunk fogalmazott lapunknak – „békés elválás” infrastrukturális és financiális feltételeiről. Szocialista forrásaink felhívták a figyelmet arra, hogy legkésőbb 2012 tavaszáig (ekkor tisztújító kongresszust tart az MSZP) le kell zárni a pártot és bázisát megosztó vitákat, ha 2014-re kormányváltó erőként akar fellépni a baloldal.

Időközben kiderült, hogy pénzadományokat vár és önkéntes munkásokat toboroz a többmilliárdos vagyonnal rendelkező Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció nevű MSZP-s platform egy magáncégen keresztül. Szanyi Tibor az esetleges pártszövetség kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az nincsen napirenden, és hírlapi kacsákat nem szeretne kommentálni. Kormos Kata, a párt szóvivője figyelemelterelésnek nevezte a szövetségről szóló híreket, és szerinte a Fidesz–KDNP „éket próbál verni a szocialista ellenzék sorai közé”.

Patthelyzet

Gyurcsány és az MSZP között olyan patthelyzet alakult ki, amikor már csak a gordiuszi csomó átvágása segíthet – mondta az MNO-nak Boros Bánk Levente. Ha valóban jön a szakadás, akkor az elsősorban formai, mintsem tartalmi lehet – teszi hozzá a politológus. Szerinte egyelőre kérdés az is, hogy azonos szavazóbázist célozna meg Gyurcsány új szervezete és az MSZP, vagy a volt miniszterelnök a liberális vonal felé mozdul el. Utóbbi estében akár létre is jöhet az a konglomerátum, amit az MSZP–SZDSZ szövetség képviselt korábban.

A döntés már megszületett

Az MSZP „erős emberei” között fennálló stratégiai nézetkülönbségek már régóta feszítették belülről a pártot, és nyilvánvaló volt, hogy ha belátható időn belül nem sikerül elmozdulni a holtpontról, az csak a baloldal meggyengülésének konzerválásához járul hozzá – mondta el az MNO érdeklődésére Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Véleménye szerint Gyurcsány párton belüli relatív erőtlensége, ugyanakkor a pártvezetésnek az infrastrukturális és anyagi források felosztására mutatkozó hajlandósága e döntés felé sodorhatják a volt kormányfőt, akinek újabb nyilatkozatai is arra utalnak, hogy a döntés már megszületett.

Az is igaz, hogy Gyurcsány Ferenc és a párt jelenlegi vezetése között olyan mély ideológiai szakadék sem húzódik, amely lehetetlenné tenné a közös platform létrehozását – tette hozzá. Filippov úgy látja, hogy rivális erőként az MSZP és a majdani „Gyurcsány-párt” valószínűleg csak értékes szavazatokat szívhatna el egymástól, ami tovább gyengítheti az egyébként is szétaprózott és csekély hatékonyságú ellenzéket.

„Gyurcsánynak a szocialista táboron belül ma is szilárd támogatói bázisa van, így a váltópárti státus visszaszerzésétől még távol álló MSZP számára nem léteznek elvesztegethető szavazatok.” Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP önmagában is épp elég kemény ellenfél lesz 2014-ben, ezért kétségkívül egyik baloldali erőnek sem állna érdekében kétfelé hadakozni – mutatott rá az elemző.

Olasz modellt követhet Gyurcsány

Kulcsfontosságú kérdés persze, hogy Gyurcsánynak pontosan hogyan sikerül megegyeznie a pártvezetéssel a „békés válásról”. A részletekről egyelőre nem sokat tudunk, de igen valószínű, hogy nagyjából a Berlusconi legyőzése érdekében a baloldal erőit laza szövetségben egyesítő olasz Olajfa-mozgalom, illetve az ebből feltámadó Demokrata Párt modelljében érdemes gondolkodnunk – hangsúlyozta a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

Szerinte egy ilyen szövetség egyébként arra is alkalmas, hogy nyomatékosítsa azt a politikai üzenetet, amely várhatóan minden demokratikus ellenzéki párt kampányának középpontjában fog állni a következő választási kampányban: nevezetesen hogy az adott helyzetben a legfontosabb a kormányváltó erők összefogása a Fidesz „bebetonozott” hatalmának megtörése és a „demokrácia helyreállítása” érdekében.

Az LMP is számol az MSZP-vel

Filippov úgy véli, hogy Karácsony Gergely „perverz koalícióra” vonatkozó elképzelése arra utal, hogy az ellenzéki oldalon az LMP részéről nem elképzelhetetlen egy ilyen választási szövetségben való részvétel. Az LMP-nek már csak azért is érdekében állna egy ilyen együttműködés, mert az alapján, amit a Fidesz eddigi elképzeléseiről tudunk, a választási reform egyik fő vonásának a kispártok választási esélyeinek radikális korlátozása ígérkezik – tette hozzá. Az elemző úgy látja, hogy az LMP 2014-ben jó eséllyel az induláshoz szükséges ajánlócédulákat sem lenne képes időben összegyűjteni, így az MSZP infrastrukturális és anyagi eszközeinek igénybevétele és a választási szövetség keretében befutó helyek birtoklása nem elhanyagolható előnyt jelentene a számára.

Új SZDSZ születik?

A Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint fontos kérdés persze, hogy a kormány elleni választási szövetségben milyen helyet szánnának a szélsőjobboldalnak. A Jobbikkal való szövetségkeresés ugyanis, amellett, hogy vélhetően elutasításra találna, azt a baloldali és liberális szavazótábort is könnyen eltántoríthatná e „koalíció” támogatásától, amelynek egyik fő közös pontja és összetartó ereje mindig is a szélsőjobboldaliság elutasítása volt – hangsúlyozta Filippov. Ez ráadásul a magyar demokratikus politikai kultúrának sem feltétlenül tenne jót, hiszen egy ilyen lépés a baloldalon is „tárgyalóképes” legitim erőként tüntetné fel a szélsőjobboldal vezető politikai erejét – tette hozzá.

Filippov elmondta, hogy a Fidesz–KDNP-vel szemben a Jobbik kihagyásával létrejövő szövetség azonban magában hordozhatja az LMP „SZDSZ-esedésének” veszélyét is, vagyis hogy az MSZP-hez való közeledéssel a párt egyik legfőbb vonzerejét veszítené el. Míg az SZDSZ esetében ez a liberálisok következetes antikommunizmusa volt, az LMP a nagy pártoktól való egyenlő távolság, és így végső soron a „lehet más” elvét adná fel – hívta fel a figyelmet a kutató. Ezzel pedig elidegeníthetné magától azokat a szavazókat, akik 2010-ben épp ezen elv miatt tartották rokonszenvesnek az új pártot – zárta szavait Filippov.

Egyre forróbb a helyzet

„Az MSZP-nek senki nem adhat ultimátumot”, és ha Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került terve „a pártból való távozás forgatókönyve, akkor legyen, de minél gyorsabban” – mondta Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán újságíróknak, közölve azt is: csütörtökre rendkívüli frakcióülést hívott össze.

A pártelnök azért szánta magát erre a lépésre, mivel Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform alelnöke levelet írt neki, a többi között azt javasolva, hogy a listán parlamenti mandátumot szerzett szocialisták adják vissza országgyűlési mandátumukat, így „cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.