Harci szekerek és lovak kerültek elő

Lovak maradványait és harci szekereket találtak abban a csaknem háromezer éves érintetlen kínai sírban, amelyet Lojang (Luoyang) városában tártak fel.

MNO
2011. 09. 05. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sír a Kr. e. 770-es évekből, vagyis a korai (Nyugati) Csou (Zhou) dinasztia idejéből származik. Eddig négy olyan négyszögletes sírgödör került napvilágra, amelyekben oldalukra fektetett paripák csontvázait és kocsikat találtak. A főgödörből öt harci szekér és tucatnyi ló maradványai kerültek elő – olvasható a The Daily Mail online kiadásában.

A régészek feltételezése szerint a temetési szertartás előtt ölték le a lovakat, nem pedig élve földelték el az állatokat. A sírban bronz- és kerámiatárgyak sokaságára bukkantak, a gazdag leletanyagból kiindulva a szakemberek úgy vélik, hogy egy magas rangú hivatalnok vagy neves tudós végső nyughelye lehetett.

Az archeológusok véleménye szerint a sírnak köszönhetően, amely csaknem három évezreden át elkerülte a rablók figyelmét, megismerhetők a korai Csou-dinasztia idején honos temetkezési szokások.

A Csou-dinasztia uralkodása a Kr. e. 11. században kezdődött és a Kr. e. 3. századig, a kínai császárság megalapításáig tartott. E korszak rendkívül fontos szerepet játszott a kínai történelemben: ekkor alakultak ki azok az eszmék, hagyományok, társadalmi modellek, intézmények, amelyek az ország egész későbbi történelmét meghatározták. Ekkor jöttek létre a nagy kínai filozófiai iskolák, ekkor születtek azok a művek, amelyek egészen a legújabb korig mintául és hivatkozási alapul szolgáltak, ekkor alakult ki az írott klasszikus nyelv, amely egészen az 1910–20-as évek nyelvújító mozgalmáig szinte változatlan formában a birodalom fő kommunikációs eszköze lett.

A dinasztia uralmának első felében, a korai Csou-korban az uralkodóház hatalma Észak-Kína nagy részére kiterjedt. Fővárosa a mai Hszian (Xi'an) közelében állt – közel ahhoz a helyhez, ahol később Csin (Qin) állam hatalmas székhelye, Hszianjang (Xianyang) épült. A Csou-ház hatalma a dinasztiaalapítást követő néhány évszázadban fokozatosan meggyengült, olyannyira, hogy amikor Kr. e. 771-ben egy barbár törzs támadása során a főváros elesett, az uralkodó áttette székhelyét a biztonságosabb keleti területekre, a mai Lojang környékére. A Kr. e. 770-től a Kr. e. 256-ig tartó késői Csou-kort ezért Keleti Csou-kornak is nevezik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.