Igazságosabbá és olcsóbbá válnak a távhődíjak

Az idei fűtési szezontól kezdődően fogyasztásarányossá és ezzel igazságosabbá válik a távhődíjak épületen belüli megosztása és elszámolása a mintegy 300 ezer korszerűsített távfűtési rendszerű lakásban az európai mintára, szakmai együttműködésben megalkotott jogi szabályozásnak köszönhetően – közölte a Techem Kft.

MNO
2011. 09. 29. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fűtéskorszerűsítéssel és költségmegosztással foglalkozó cég közleményében ismerteti: a kormány idén nyáron hiánypótló rendeletet fogadott el, amely a költségmegosztás kapcsán kötelező jelleggel szabályoz számos részletet, amelyekről eddig a lakóközösségek bizonyos kereteken belül maguk dönthettek.

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) szerint a távhőszolgáltatók üdvözlik a rendelet megalkotását. Eddig ugyanis a költségmegosztás szakmai szabályainak a mellőzése számos felhasználói reklamációhoz, elégedetlenséghez és növekvő kintlévőségekhez vezetett, ráadásul sokakban megkérdőjelezték a költségmegosztók alkalmazásának tényleges előnyeit. A jogi szabályozásnak köszönhetően a fűtési költségek megosztása igazságosabbá válik, ami a tapasztalatok szerint a hőfelhasználás, ezen keresztül pedig a fogyasztói számlák mérséklődését is eredményezheti.

Az egyik sarkalatos pont annak az aránynak a meghatározása, hogy az elszámolásban milyen súllyal jelenjen meg a lakásokban felszerelt radiátorok általi hőfogyasztás, illetve az a hőfogyasztás, amelyet az épületben található kiterjedt vezetékrendszer eredményez. A rendelet kiköti, hogy a légköbméter-arányos résznek 30 és 50 százalék közötti súllyal kell megjelennie az elszámolásban. További fontos eredmény, hogy kötelező jelleggel bevezeti az úgynevezett korrekciós tényezőket, amelyek a kedvezőtlen fekvésű helyiségek esetében csökkentik az azok fekvéséből adódó többlet-hőfogyasztást.

A szabályozás a lakóépület átlagos fogyasztási értékeihez képest maximalizálja a fizetendő költségeket, így a maximálisan fizetendő összeg legfeljebb az épület légköbméterenkénti átlagfogyasztásának körülbelül kétszerese lehet. Ha pedig a fogyasztó nem tette lehetővé a költségmegosztó felszerelését vagy leolvasását, illetve önkényesen leszerelte a berendezést, fűtési díjként a lakás méretéhez képest megállapított átlagfogyasztás két és félszeresét kell fizetnie.

„A fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 15-20 százalékkal csökkenthetők a fűtésre fordított kiadások távfűtéses lakóépületek esetében. Ez az esetek körülbelül 80 százalékában eddig is jellemző volt, az elszámolás rendeleti szabályozása pedig várhatóan tovább emeli ezt az arányt” – idézi a közlemény Tófalvi Györgyöt, a Techem Kft. ügyvezető igazgatóját.

A jogszabály rendelkezéseit a 2011 szeptemberétől induló fűtési szezon kezdetétől kell alkalmazni az újonnan korszerűsített épületek esetében. A Techem azt javasolja, hogy a rendelet előírásait lehetőség szerint azok a lakóközösségek is kövessék, amelyek a költségmegosztást már régebben alkalmazzák, függetlenül attól, hogy a rendelet előírásai esetükben csak a szerződések módosításától számítva lenne kötelező.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.