Ígérik, „nyom nem marad szárazon”

Magyar helyszínelők mérik össze tudásukat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Aggteleken kedden és szerdán, a Vedres Mátyás Országos Bűnügyi Technika Emlékversenyen, amelyen a hazai rendőrség színe-java részt vesz majd.

MNO
2011. 09. 05. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bűnügyi technikusok országos versenyén valódi élethelyzeteket kell elemezniük a szakembereknek. A szervezők és a résztvevők bizton ígérik, hogy „nyom nem marad szárazon”. A versenyt már a hatodik alkalommal rendezik meg, minden évben más-más megyei rendőr-főkapitányság ad otthont a nemes vetélkedésnek, az idén a a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei.

Gaskó Bertalan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a korábbi évek vetélkedőin a Borsod megyei csapat rendre kiválóan szerepelt, többször állhatott fel a dobogóra, egyebek mellett ezért is esett a választás a kapitányságra. Hozzátette: a különleges megmérettetés elméleti és gyakorlati részből áll, az egyes megyei bűnügyi technikai egységek háromfős csapatai és a bűnügyi technikai vezetők mint csapatkapitányok részvételével zajlik majd. Mint mondta, az állampolgárok „csak” a filmekből ismerik a helyszínelők munkáját, éles helyzetekben sokszor előfordul azonban, hogy az ő állhatatosságukon, szakértelmükön múlik egy-egy ügy felderítésének a sikere, ezért is különösen érdekes és látványos a verseny.

A szóvivő az esemény névadójáról is szólt: Vedres Mátyás 1960-tól 1997-ig teljesített szolgálatot a Belügyminisztérium és a rendőrség állományában. A Belügyminisztérium polgári állományába 1960-ban került, ahol a munka mellett 1968–1974 között az Újpesti Dózsa SC jégkorong szakosztály tagjaként kimagasló eredményeket ért el. A sportpályafutás befejezését követően kérte a felvételét a rendőrség hivatásos állományába és bűnügyi technikusként beosztottként és vezetőként is megállta a helyét.

„A társadalomra kiemelten veszélyes bűncselekmények feldolgozásában jelentős eredményeket ért el, sőt az egyik legfelkészültebb bűnügyi technikusként jellemezték” – fűzte hozzá. Mint mondta, a bűnügyi szakember sportolóként is maradandót alkotott. Pályafutását focikapusként kezdte az Újpest ificsapatában, majd 1959-tól az UTE jégkorong szakosztályában látta el a hálóőr szerepét. Az Újpesti Dózsával összesen hatszor nyerte meg az országos jégkorongbajnokságot, és ötször a Magyar Kupát. Vedres volt az első kapus a magyar bajnokságban, aki kapusmaszkban védett. A maszkot Pozsonyban csináltatta, mert 44 arcműtét után megelégelte a fejsérüléseket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.