Ilyen értéket nem hagynak elveszni

Gyors ütemben zajlik a 2010. áprilisi jüsui földrengésben károkat szenvedett többtucatnyi tibeti kolostor újjáépítése – derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből, amely külön is kiemeli a 750 éves Trangu kolostor hamarosan kezdődő rekonstrukcióját.

MNO
2011. 09. 14. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pusztító erejű földrengés, amelynek közel 2700 halálos áldozata volt, Északnyugat-Kína tibetiek lakta, elhagyatott vidékén 87 kolostorban okozott kárt. Helyreállításukra a kínai kormány összesen 990 millió jüant, vagyis körülbelül 32 és fél milliárd forintot tervez költeni. Eddig a munkálatok 63 százalékával végeztek.

A közel másfél évvel ezelőtti híradásokból megismert Gjegu város hegyei között megbújt Trangu, a 350 ezres lélekszámú Jüsu prefektúra három legfontosabb tibeti kolostorának egyike. Romjait – a helyenként még álló falak ellenére – alig többnek, mint „egy halom törmeléknek” írják le a helyszínen járt tudósítók. Gjeguban az épületek túlnyomó része 2010. április 14-én egyenlővé vált a föld színével, a Tranguban élő szerzetesek közül 23-an vesztették életüket. A romok a kolostor buddhista ereklyéinek, szobroknak, tekercseknek az ezreit temették maguk alá.

„A kolostor felbecsülhetetlen értékű műemlék, megőrzésével a kultúra becses forrását mentjük meg a jövő generáció számára” – állapította meg Tung Cse-csiang, a Csinghaj tartományi kulturális örökségvédelmi hivatal helyettes vezetője.

A kínai kormány 4 millió jüant (131 millió forint) különített el a központi költségvetésből a felújításra. A kolostor lámája, Lodroe Nyima arról számolt be, hogy a kormányzati pénzhez további adományokat kívánnak gyűjteni, hogy a romos terület egy részét emlékparkká alakíthassák.

A romok megőrzésével megbízott főmérnök a feladatot ötvenéves karrierje „legnagyobb kihívásának” tartja. Li Cseng-kang külön is utalt arra, hogy a cementből, sárból és szalmából megalkotott szerkezetek rekonstruálása nem lesz könnyű, s – mint mondta – az építkezés során természetesen ragaszkodnak a kolostor eredeti külső megjelenéséhez is. Li még azt is megjegyezte, hogy a munkát a tengerszint felett 3700 méteren kell elvégezniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.