Izgalmas év elé néz a magyar kézilabda

Indul a 2011/12-es kézilabdaszezon Magyarországon, amely fontos év lehet a sportág életében. Bár klubcsapataink az elmúlt években rendre jó eredményeket érnek el az európai kupákban, a női válogatott kudarca rámutatott, eljött az idő némi változásra is. Izgalmas bajnokságokra van kilátás, bár úgy tűnik, sem a Győr, sem a Veszprém trónját nem fenyegeti semmi, de utánuk nagy tülekedésre és kiélezett párharcokra lehet számítani.

Wunderli László
2011. 09. 02. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a hölgyekkel. Válogatott szinten izgalmasnak ígérkezik az elkövetkező időszak a nemzeti csapat életében, ugyanis története során először irányítja a válogatottat külföldi szakember. Karl Erik Böhn személyében tapasztalt edző érkezett a csapathoz: a norvég mester a világ jelenlegi legjobb csapatával, a Larvik gárdájával ért el jelentős sikereket, bár Bajnokok Ligája-győzelemre már nem ő vezette a skandinávokat. Böhn kinevezésének érdekessége, hogy élettársával, a Győrbe igazoló Heidi Lökével érkezett Magyarországra, és nem feltétlenül számított erre a felkérésre, majd kinevezésre. Böhn – ha minden jól alakul – a 2016-os riói olimpiáig vezetheti a nemzeti csapatot. A norvég mellett még Hajdu János és Kovács Péter volt esélyes a kapitányi posztra. Mivel a női válogatott nem jutott ki a decemberi világbajnokságra és minden bizonnyal ezáltal a londoni olimpiára sem, lesz idő építkezni, újjáalakítani a válságban lévő válogatottat. A lányok már októberben bizonyíthatnak, mivel ekkor veszi kezdetét az Európa-bajnoki selejtezősorozat, ahol a mieink Azerbajdzsán, Fehéroroszország és Németország nemzeti csapataival ütköznek meg.

A Győr és a többiek...

A női bajnokságban egy dolog biztos: idén is a Győr csapata a toronymagas esélyes. Világklasszis játékosokkal erősítették meg keretüket, elég csak a már említett Lökét vagy a szerb Andrea Lekicset példaként felhozni. A kisalföldi alakulat számára nem is a bajnokság jelenti majd az igazi kihívást, hanem a Bajnokok Ligája, amelyet már régóta szeretnének végre megnyerni. Kijelenthető, ebben a sorozatban is esélyesként indulnak, és ha nem követik el az elmúlt évek ismétlődő hibáit, fejben ott tudnak lenni a fontos meccseken, akkor beteljesíthetik régóta dédelgetett álmukat, és „hivatalosan” is Európa topcsapata lehetnek.

A bajnokság második helyére és ezáltal a Bajnokok Ligája-indulásra legnagyobb eséllyel a KEK-győztes Ferencváros pályázik, amely szintén kiváló játékosokat szerződtetett a nyáron. Jelena Zsivkovics a felkészülési meccseken biztató produkcióval rukkolt elő, ráadásul a jobbátlövő posztján, balkezesként igazi hiányposzton szerepel majd, ezáltal is növelve Elek Gábor edző taktikai lehetőségeit. Zsivkovics mellett Czifra Anett az, aki beállósként komoly szerepet vállalhat a Fradiban, amennyiben gyorsan sikerül beilleszkednie új társai közé. A zöld-fehérek ezúttal is a Kupagyőztesek Európa Kupájában indulnak, ahol akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek.

A Bajnokok Ligájában induló Debrecen csapata jelentősen meggyengült a 2011/12-es szezonra, ami nem ígér sok jót a hajdúságiaknak sem az európai szintéren, sem a hazai porondon. Köstner Vilmos együttese reálisan a dobogóért folytatott harcban lehet érdekelt a honi bajnokságban. Itt az igencsak megerősödött, válogatott játékosokat igazoló, Imre Vilmos vezette Siófokkal, a szisztematikus munka során évről évre erősödő Veszprémmel és a Fehérvárral lehetnek versenyben. Érdekes lehet a tavaly még az európai kupában vitézkedő, de azóta jelentősen meggyengült Vác, az Érd és a Békéscsaba szereplése is.

Európa-bajnokságra készülve

Férfivonalon a válogatottnál a nőkhöz képest nyugodt mederben folyhat a szakmai munka. Mocsai Lajos gárdája már a januári, Szerbiában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra fókuszálhat, melyben nagy segítéségére lehet a felkészülésben a novemberi, szintén déli szomszédunknál kezdődő Négy nemzet tornája, ahol a mieink a szerb, a horvát és a cseh csapattal csaphatnak össze. Szükség is lesz az erős ellenfelekkel vívott találkozókra, ugyanis a magyar csapat a világbajnokságon kegyetlenül kemény csoportba került: Oroszország, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Franciaország, valamint Spanyolország lesz a mieink vetélytársa, szóval nagyon nehéz dolga lesz Mocsai csapatának.

A bajnokságban a recept adott: a mezőnynek meg kell szorongatnia az egyeduralkodó, de a felkészülés során bukdácsoló Veszprémet. Erre reális esélye a szegedi csapatnak lehet, bár meglepő lenne a trónfosztás. A Veszprém – a Győr női csapatához hasonlóan – inkább a nemzetközi kupasorozatra figyelhet; minél tovább szeretnének jutni a Bajnokok Ligájában. A Szegednek a legrangosabb kupasorozatban valószínűleg kevesebb babér terem majd, de természetesen nem szabad leírni Skaliczki László fiait sem. A Bajnokok Ligája jó erőfelmérő lesz mindkét gárdának, és megfelelő lakmuszpapír a honi férfi szakág klubszinten megmutatkozó erejét tekintve is.

A bajnokságban az említett két csapat évtizedes vetélkedése lesz a középpontban, a harmadik helyért viszont nagy tülekedés várható. A Tatabánya és a Balatonfüred mellett a Ferencváros és a PLER fúziójából létrejött, a budapesti férfi kézilabdasportot reprezentáló FTC-PLER pályázhat még erre a pozícióra, bár a fővárosiaknak még pár évre biztosan szükségük lesz arra, hogy a nagy vidéki csapatok méltó vetélytársa lehessenek.

Új korszak kezdődhet?

A felnőtt együttesek szereplése mellett az elkövetkező évben, években a korosztályos nemzeti csapatok eredményeire is oda kell majd figyelni, hiszen az elmúlt időszakban sok kínos pofon érte az utánpótlást, de a legszembetűnőbb az, hogy nagyon kevés a fiatal tehetség, aki a felnőttválogatottak közelébe képes kerülni. Vetési Ivánnak, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökének és társainak lesz elég dolga, hogy újra a világ élvonalába vezessék a magyar kézilabdasportot, hiszen hiába klubcsapataink jónak mindható európai kupaszereplése, a női válogatott sikertelensége fontos, mélyen gyökerező problémákra irányította rá a figyelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.