Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Jövedelemstabilizáló hatást idézhet elő a megjelenés

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára a keleti piacokon való megjelenés jövedelemstabilizáló hatású lehet – vélekedett Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/813016" target="_blank"><strong>• Megállapodást kötött a VM és a tej terméktanács</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812698" target="_blank"><strong>• Orbán rámutatott egy kitörési pontra + Videó + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 09. 29. 10:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállításon tartottak fórumot a magyar élelmiszer-gazdaság kelet felé való nyitásának lehetőségeiről.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy most a magyar agrárgazdaság kivitelének – amely tavaly 5,8 milliárd értékben vitt ki és 3,7 milliárd euróért hozott be Magyarországra mezőgazdasági és élelmiszer-ipari cikkeket – 95 százaléka az Európai Unió országaiba irányul.

Ezen az arányon célszerű változtatni, hogy a több lábon állást megvalósítva növekedjen a szektor jövedelemstabilitása. Ehhez szükséges, hogy a magyar vállalkozások aktívabbakká váljanak a keleti – főként ázsiai – piacokon, aminek egyik fontos feltétele a helyi körülmények eddiginél jobb ismerete. Emellett szükséges még a magyar gazdaságdiplomácia aktív segítsége, közreműködése is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy Magyarország agrár- és élelmiszertermékeinek piacát ebben a régióban úgy növelheti leginkább, ha nemcsak egyszerűen árut kíván eladni, hanem technológiát, tudástranszfert is. Gazdaságdiplomáciai segítségre pedig azért van szükségük ezen a piacon a magyar vállalkozásoknak, mert ezekben az országokban – példaként Kínát és Indiát említette – hagyományosan jelentős súlya van az állami szerepvállalásnak a gazdaságban.

Kálmán Zoltán, a VM főosztályvezetője azt tette még hozzá, hogy a múlt évben realizált 2,1 milliárd eurós magyar agrárgazdasági exporttöbblet a keleti piacok felé való nyitással növelhető, ha a lehetőségeket jól használja ki az ország. Példaként hozta fel, hogy az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világszervezetének, a FAO-nak három szervezete is Magyarországon működik, továbbá számos, már régebben kialakított kapcsolatot is fel lehet használni a keleti régióban a magyar áruk piacra juttatásának megkönnyítésre.

Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutató Intézet osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a már meglévő piacokon – például Oroszországban, Ukrajnában – is szükséges nagyobb gazdasági aktivitás, hogy a meglévő pozíciók megtarthatók, illetve javíthatók legyenek.

A hat év szünet után szerdától vasárnapig nyitva tartó országos mezőgazdasági és élelmiszer-ipari kiállítást a Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrármarketing Centrummal közösen rendelte meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

Ez a 75. ilyen agrárgazdasági kiállítás, amelyen mintegy 450 kiállító mutatja be termékeit – díszvendége az unió soros elnökséget július 1-jétől betöltő Lengyelország. Az idei OMÉK mottója: „A magyar föld legjava”.

A seregszemlén a hangsúly a feldolgozott magyar élelmiszereken van. A szervezők arra igyekeznek felhívni a látogatók figyelmét, hogy a bemutatott hazai alapanyagok és feldolgozott termékek ellenőrzött forrásból és folyamatokon keresztül jutnak el a termelőtől a fogyasztóig, garantálva a biztonságot és a kiemelkedő minőséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.