Kadhafi még próbálkozik, míg Párizsban a jövőről tárgyalnak

Egy algériai újság értesülése szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kísérletet tett arra, hogy kapcsolatba lépjen Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökkel abban a reményben, hogy Algír menedéket ad számára. Több mint hatvan ország küldöttsége folytat tanácskozást csütörtökön Párizsban Líbia politikai jövőjéről és a kőolajtermelő észak-afrikai arab ország gazdaságának talpra állításáról.

MNO
2011. 09. 01. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy algériai újság értesülése szerint Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kísérletet tett arra, hogy kapcsolatba lépjen Abdel-Azíz Buteflika algériai elnökkel. Az el-Vatan szerdai internetes kiadásában azt írta, hogy Kadhafi a Tripolitól 550 kilométerre délnyugatra, az algériai, líbiai és tunéziai határ találkozásánál fekvő Gadamesz városából megpróbálta telefonon felhívni Buteflikát, de az algériai elnök nem fogadta a hívást. Az újság az elnökhöz közel álló forrásoktól úgy tudja, hogy Kadhafi, illetve képviselői már többször próbálkoztak kapcsolatba lépni Buteflikával, de hasztalan.

Nem tervezték a befogadást

A Moammer Kadhafi egyes családtagjainak otthont adó Algéria sohasem tervezte, hogy befogadja a líbiai vezetőt – erősítette meg csütörtökön Murad Medelci algériai külügyminiszter. „Sohasem merült fel az a lehetőség, hogy Kadhafi kopogtathat az ajtónkon” – fogalmazott Medelci a francia Europa 1 rádióban, néhány órával a Líbiai jövőjét megvitató párizsi konferencia kezdete előtt.

Az algériai külügyminiszter elmondta továbbá, hogy országa hajlandó lesz elismerni a líbiai felkelők politikai szerveként működő Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), amint bejelentették az észak-afrikai ország egészét képviselő új kormány megalakulását.

Az algériai elnök a hét elején közölte, hogy az algériai kormány kiadja az ezredest a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), ha Kadhafi az ország területén keres menedéket. Algéria betartja a nemzetközi megállapodásokat minden Líbiával kapcsolatos ügyben – hangoztatta Buteflika.

„Az álmok világában él”

Abdel Hafiz Goga, a líbiai Átmenetei Nemzeti Tanács (ÁNT) alelnöke szerint Szaif al-Iszlám, a megbuktatott Moammer Kadhafi egyik fia „az álmok világában” él legutóbbi nyilatkozatából ítélve. Goga Bengáziban szerdán a Kadhafi fiú azon kijelentésén élcelődött, miszerint „közel a győzelem”. Ezt Szaif al-Iszlam abban a hangüzenetében mondta, amelyben további ellenállásra buzdította a bukott rezsim híveit, annak ellenére, hogy a főváros már a felkelők kezére került. Állítása szerint Tripoli egyik külvárosában tartózkodik, és onnan üzent a damaszkuszi székhelyű Arrai arab televízión keresztül.

„Tripoli egyik külvárosából szólok hozzátok, … továbbra is itt vagyunk, az ellenállás folytatódik, közel a győzelem” – hangoztatta. Goga ezzel a kijelentéssel kapcsolatban megjegyezte: valóban közel a győzelem, de a február 17-i forradalom (vagyis a felkelés) győzelme. Goga emellett kétségbe vonta, hogy az ezredes szülővárosa és utolsó menedéke, Szirt városa ellen ostromra indulókat 20 ezer, harcra elszánt fegyveres várja. Az ÁNT alelnöke leszögezte: megszoktuk már, hogy Kadhafiék túloznak, azt mondják: követőik száma több tucat millió, holott egy tucatnál már nincsenek többen. Ennek a rezsimnek hamarosan vége, Kadhafi és fiai rövidesen bíróság elé kerülnek – hangoztatta Goga.

Párizsban tanácskoznak

Több mint hatvan ország küldöttsége folytat tanácskozást csütörtökön Párizsban Líbia politikai jövőjéről és a kőolajtermelő észak-afrikai arab ország gazdaságának talpra állításáról.

A Líbia barátai elnevezésű konferencia két házigazdája Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő. A tanácskozást – amelyet a megbuktatott líbiai vezető, Moammer Kadhafi hatalomra jutásának 42. évfordulóján rendeznek meg – Musztafa Abdel-Dzsalíl, a győztes líbiai népfelkelés politikai vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak az első embere nyitja meg.

Várhatóan vázolja majd az új líbiai alkotmány elfogadásának, a választások kiírásának menetrendjét és azt, hogyan lehet elkerülni egy olyan vérontást, amilyen Irakban volt Szaddám Huszein bukása után. A francia elnöki hivatal közlése szerint a katonai műveletek sikere után „alapvető, hogy sikeres legyen a (Kadhafi megbuktatását követő) átmenet is”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.