Kakofónia Berlinben

A Die Welt beszámol arról, hogy egyre mélyebb viták zajlanak a berlini kormányban arról, mit tegyenek az összeomlóban lévő Görögországgal. A Die Presse szerint Orbán Viktor nem tart az európai bíróság ítéletétől.

2011. 09. 15. 6:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Peter Bognar Frankhitelek: Orbán nem fél az európai bíróságtól című, budapesti keltezésű cikkében tudósít a magyar kormány országvédelmi akciótervének legfrissebb részleteiről. Orbán Viktor komolyan gondolja a frankhitelek átváltását. Annak ellenére, hogy Ausztria az esetről már értesítette a brüsszeli bizottságot, és az ügy eljuthat az uniós bíróságig, a magyar miniszterelnök nem mutat arra hajlandóságot, hogy engedjen. Ezt alátámasztotta a kedden este a Hír TV-nek adott interjúja. A kormányfő elismerte, hogy „a külföld támadni fog bennünket”, és Magyarországnak igen éles vitára kell készülnie. Orbán azonban hangsúlyozta, hogy kormánya kitart a tervei mellett, ami lehetővé tenné a magán-devizahiteleseknek, hogy a kölcsönüket egy csapásra, kedvező árfolyamon forinthitelre változtassák. A hitelezőknek (mindenekelőtt az Erste Banknak és a Raiffeisennek) kell az árfolyamveszteséget vállalnia. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy nem tart a magyar Alkotmánybíróságtól sem: „Terveink nem mennek szembe a magyar joggal.” Az adósok számát, akik visszafizethetik az adósságukat, Orbán 150 ezer és 300 ezer közé tette.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban R. Alexander, J. Hildebrand és T. Krauel Rösler csinos tőrdöfése a kancellár irányába című cikkében tudósít a berlini kabinetben növekvő nézeteltérésről. A Welt Online-nak a görög államcsődről írt cikke óta a német gazdasági miniszter Olaszországban is nagy tekintélyű látogatónak számít. Miután Rösler találkozott kollégájával, Paolo Romanival, nem látott okot arra, hogy visszavonja a nyilatkozatát. „Nekem azt kell tennem, amit helyesnek találok” – fogalmazott az FDP elnöke. Rösler nyilvánvalóan arra építi védekezését, hogy ő csak kimondja azt, amit mindenki gondol. Mostanában, a kormányon belül is többen éltek az önálló gondolkodás lehetőségével, és hangot is adtak a nyilvánosság előtt a kancellártól eltérő véleményüknek. Philipp Rösler (FDP) a gazdasági, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) az igazságügyi, valamint Peter Ramsauer (CSU) a közlekedési tárca élén állva fogalmazott meg a kancellártól élesen eltérő álláspontot. A legmesszebbre Ramsauer ment, kijelentette, Görögország kilépése az euróövezetből nem jelentené a világvégét. Erről még az idézett FDP-politikusok sem beszéltek. A hangulati hullámzásokat leginkább figyelő CSU – mely Bajorországban ismét jó közvélemény-kutatási eredményekre számíthat – távolodott el leginkább a kancellár álláspontjától. A CDU-frakcióból annyi hallható, hogy az eurómentő csomag bővítését támogatók és ellenzők között heves szóváltásra kerül sor a frakcióülésen. Azoknak a tapsa, akik Merkel irányvonalát követik, hallhatóan hangosabb, mint a bírálóié.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.