Kelemen saját magát gyengíti?

Eckstein-Kovács Péternek a verespataki beruházással kapcsolatos álláspontja miatti lemondása az államfői tanácsadói posztról polarizálhatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen (RMDSZ) belüli erőket – ezt a gondolatot fejti ki hétfői számában az Új Magyar Szó, Tőkés László európai parlamenti alelnök pedig „példaértékűnek” nevezte a kolozsvári politikus leköszönését.

MNO
2011. 09. 05. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti napilap hasábjain Székely Ervin (volt RMDSZ-es államtitkár) így fogalmaz: Eckstein már régóta kilóg az RMDSZ-es „fősodorból”, sőt amikor a februári kongresszuson megpályázta a szövetségi elnöki tisztséget, nem is tagadta, hogy alternatívát kíván nyújtani a szövetség vezetésének politikai gyakorlatával szemben.

A kolozsvári politikust övező gyanakvás, hogy az államfő iránti lojalitása erősebb a szövetség érdekeinek képviseleténél, egyszerre elpárolgott a verespataki beruházás elleni következetes kiállása nyomán – állapítja meg a szerző. „Ezzel a politikai tőkével a háta mögött Ecksteinnek minden esélye megvan arra, hogy polarizálja az RMDSZ ama köreit, amelyek valamilyen okból elégedetlenek a Kelemen Hunor fémjelezte vezetéssel” – fűzi hozzá.

Székely Ervin szerint a main stream egyelőre nem tudja kezelni Eckstein lemondását. Emlékeztetett rá, hogy Kelemen Hunor nem akarta kommentálni a volt tanácsadó döntését, mondván, hogy az csak az államfőre és Ecksteinre tartozik. Ezzel az RMDSZ vezetője gyakorlatilag elhatárolódott saját politikusától, aki pedig nem egy álláshirdetésre jelentkezve kapott megbízatást Cotroceniben (az államfői hivatalban), hanem azért, mert az RMDSZ őt delegálta annak idején a fontos tisztségbe – írja a kommentátor.

Kelemen tehát nem többet és nem kevesebbet mondott, mint azt, hogy nem tekinti Ecksteint az RMDSZ emberének – olvasható az írásban. „Ezzel a magatartásával Kelemen saját magát gyengíti, s legitimálja az ecksteini alternatívát azáltal, hogy tagadja a szövetség belső pluralizmusát. Pedig hát választási kampány(ok) közeledtével, amikor alighanem két másik magyar párt is fenekedik majd a magyar szavazatokra, a szövetségen belüli kritikus hangok elhallgattatása vagy ajtók mutogatása nem engedhető meg” – fejti ki a cikk szerzője.

Az erdélyi Krónika hétfőn beszámolt arról, hogy Tőkés László európai parlamenti alelnök, aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is, hétvégi nagyváradi sajtóértekezletén „példaértékűnek” nevezte Eckstein-Kovács Péter döntését, aki éppen a verespataki bányaterv államfői támogatása miatt mondott le tisztségéről.

Tőkés felhívta a figyelmet, hogy az Erdélyi-szigethegységbe tervezett aranybányának országhatárokat meghaladó, komoly regionális vonatkozásai vannak. Ennek alátámasztására emlékeztetett a tíz évvel ezelőtt történt tragikus nagybányai természeti katasztrófára, amely a Tisza teljes élővilágára kihatott. A verespataki ciántechnológián alapuló bányászat könnyen vezethet hasonló, az egész Kárpát-medencét érintő ökológiai szerencsétlenséghez – figyelmeztetett Tőkés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.