Kémkedésre készült a kínai cég?

Az amerikai telekommunikációs piacra is behatolni kívánó kínai Huawei a cég cáfolatai ellenére szoros kapcsolatokat ápol a kínai hadsereggel – írta pénteken a Pentagonra hivatkozva a The Washington Times.

MNO
2011. 09. 02. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztériumnak a kínai haderőről a kongresszus számára készített éves jelentése szerint a Huawei technológiája olyan „hátsó kapukat” tartalmaz, amely a kínai hadsereg számára lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. A kínai cég védelmezői szerint ugyanakkor a Cisco Systems és más amerikai cégek által forgalmazott rendszerek hasonló potenciális veszélyeket rejtenek. A Huawei Magyarországon és több EU-, valamint NATO-országban folytat üzleti tevékenységet.

Dan Blumental, az American Enterprise Institute Kína-szakértője szerint a Pentagon-jelentéssel kapcsolatban – amely szerint a Huawei mellett a Datang és a Zhongxing is bizalmas viszonyban áll a kínai hadsereggel – egyetértés alakult ki az amerikai hírszerző szervezetek között, s azt a védelmi és a külügyminiszter, valamint az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója is megalapozottnak gondolja.

William Plummer, a Huawei külkapcsolati igazgatója ezzel szemben a Leon Panetta amerikai védelmi miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy a vádak alaptalanok és igazságtalanul terelik a gyanú árnyékát az általa képviselt cégre. Rámutatott, hogy a Huawei sem tulajdonosi, sem más ellenőrzési kapcsolatban nem áll sem a kínai kormánnyal, sem a hadsereggel. Plummer szerint a Huawei berendezései a világ ötven vezető telekommunikációs szolgáltatója közül 45-nek a biztonsági ellenőrzésén mentek át, és soha egyetlen ügyfél vagy kormányzat sem reklamált amiatt, hogy azok – akár nemzetbiztonsági szempontból – eltértek volna a nemzetközi előírásoktól.

A Huawei 4G terjeszkedési szándékai az Egyesült Államokban mindeddig az amerikai kormány ellenállásába ütköztek. 2008-ban a washingtoni pénzügyminisztérium megakadályozta, hogy a kínai vállalat felvásárolja a 3Com nevű szoftvercéget, tavaly pedig az elektronikus hírszerzésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) „lebeszélte” az AT&T és a Sprint amerikai mobilcégeket arról, hogy Huawei-berendezéseket alkalmazzanak. A céget 1988-ban Zsen Cseng-fej alapította, aki korábban a kínai hadsereg mérnöke volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.