Két évig is eltarthat az újabb európai recesszió

A vártnál is gyorsabban eszkalálódó euróövezeti adósságválság gazdasági hatásai miatt jövőre ismét recesszióba süllyed az euróövezet, és a visszaesés két évig is eltarthat – jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

MNO
2011. 09. 14. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport – európai főközgazdásza, Jonathan Loynes az elemzésben közölte, hogy a ház 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló előrejelzését. A ház eddig 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunió országaiban. A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett.

A ház vezető elemzője a 1,5 százalékos jövő évi euróövezeti növekedést jósló konszenzusos prognózist „messze eltúlzott mértékben derűlátónak” nevezte. Jonathan Loynes szerint most már „gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek” a nagyarányú adósságátrendezések is az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország – esetleg több más tagországgal együtt – „a nem túl távoli jövőben” elhagyja a valutauniót. Az euróövezet felbomlásának más nagy londoni házak szerint is egyre nagyobb a kockázata.

Egyharmadosnál nagyobb az esély a szétesésre

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja – szeptemberre szóló, Londonban kiadott legújabb globális előrejelzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy az euróövezet mostani formájában nem marad fenn. A ház a valutaunió sorsára több forgatókönyvet is kidolgozott. Ezek közül a legborúlátóbb azt feltételezi, hogy az euróövezeti illetékesek nem tudják enyhíteni a piaci feszültségeket, az olasz és a spanyol kötvényhozamok folyamatosan emelkednek tovább, és a kezelhetetlenné váló adósságteher miatt e két valutauniós gazdaság végül törlesztésképtelenné válik, ami euróövezeti tagságuk feladásához vezethet.

Tekintettel az olasz és a spanyol gazdaság méretére, e két ország távozása az euróövezet teljes szétesését eredményezheti – áll az EIU új világgazdasági elemzésében. A cég forgatókönyvei között szerepel az a lehetőség is, hogy Németország hagyja ott az euróövezetet, ami az EIU londoni elemzői szerint ugyancsak a valutaunió végét jelentené.

Jobb lenne a távozás

Az olasz adóssághelyzet egy másik vezető londoni gazdasági-üzleti kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) nemrégiben összeállított helyzetértékelése szerint is „közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon”. A ház azt jósolta, hogy sem Olaszország, sem az ugyancsak a piaci figyelem középpontjába került Spanyolország lakossága nem lesz hajlandó vállalni az euróövezeti tagság fenntartásához szükséges „szűkölködést”. A CEBR elemzői ennek alapján mindössze egyötödös esélyt adtak az elemzésben arra, hogy az euróövezet tíz év múlva is létezni fog jelenlegi formájában.

Martin Wolf, a Financial Times nemzetközi tekintélyű közgazdasági szemleírója a londoni gazdasági napilap szerdai kiadásában írt elemzésében felidézi nemrégiben lezajlott beszélgetését egy olasz gazdaságpolitikai döntéshozóval, aki kijelentette, hogy jobb lenne a távozás az euróövezetből, mint „30 évnyi szenvedés”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.