Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kigyomlálják a helyi fejlesztéseket gátló jogszabályokat

Az 1997-es agrártörvényt egy vidékstratégiai törvény válthatja fel, a helyi fejlesztéseket gátló jogszabályok „kigyomlálására” pedig a vidéki civil szervezetek tegyenek javaslatot – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 29. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményt a vidék fenntartható fejlődését szorgalmazó Pannonhalmi Nyilatkozat bemutatása alkalmából szervezték. A helyi fenntartható közösségek létrehozásáról Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szervezett konferenciát szeptember közepén Pannonhalmán, s ennek a végeredménye a nyilatkozat.

A Pannonhalmi Nyilatkozat egyebek mellett szorgalmazza azt is, hogy a Nemzeti Földalaptól elsősorban a helyi kis- és közepes, illetve a 300 hektárnál nem nagyobb családi gazdaságok kaphassanak földet, de pályázónként nem többet, mint 150 hektárt. A Pannonhalmán összegyűlt politikai- és önkormányzati vezetők, tudományos kutatók, továbbá civil szervezetek és egyházak képviselői négy szekcióban tettek javaslatokat a vidék fejlesztésére.

Az első a helyi termékek helyi piacra vitelét szorgalmazta. A tájékoztatón Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért szervezet elnöke ezt úgy jellemezte, hogy a helyben termelt csekély mennyiségű élelmiszerre ne vonatkozzon a nagy cégekre szabott piacra viteli kötöttség, például a permetezési napló bemutatása. Helyette legyen egy gazdabolt a településen, vagy ha az nem, akkor a normál boltban egy gazdapolc, ahol az ilyen termékeket árusítanák. Példaként az otthon felesleges szilvából főzött lekvárt említette az elnök.

A második szekció megszüntetné a helyi közétkeztetés – leginkább az iskolai konyha – közbeszerzési kötelezettségét. Ezek előbb a helyi alapanyagot használnák fel, és csak azt követően vásárolnának a településen kívülről. Az egyházak is részt vállalnak a gyümölcsfafajták sokféleségének helyreállításában – mondta Thuránszky István evangélikus lelkész, aki emlékeztetett arra, hogy Tessedik Sámuel is lelkész volt. A protestáns közösségekben sokáig működtek faiskolák, és tanították az oltást és szemzést is. Ezt is helyre akarjuk állítani – tette hozzá a lelkész.

Végül a gyógyfű termesztése, begyűjtése és helyi feldolgozása volt terítéken, és került be a nyilatkozatba – mondta Lányi András, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának munkatársa. A program középpontjában az áll, hogy a helyi kezdeményezések alakítsák a helyi közösségeket, ehhez kapják meg a helyi forrásokat – leginkább a földet –, valamint az autonómiát.

Ángyán József úgy fogalmazott: a kormány jelenleg azonosan kezeli a nemzetközi és a kis helyi cégeket, de a cél az, hogy figyelme egyre inkább az utóbbiak felé forduljon. Állami pénz kérése nem szerepel a programban – hívta fel a figyelmet a tájékoztatón Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.