Kína piacgazdasági státusának elismerését sürgeti

Elérkezett az idő arra, hogy az Európai Unió elismerje Kína piacgazdasági státusát – fejezte ki Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szerdán az északkelet-kínai Talienben, a világgazdasági fórumon, s így véli a Hszinhua hírügynökség is, amely kommentárt tett közzé ezzel a címmel nem sokkal a kormányfő kijelentését követően.

MNO
2011. 09. 14. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína teljes piacgazdasági státusának elismerése hosszú ideje a Kína–EU kapcsolatok fejlődésének gátja – állapítja meg Vu Li-ming, az írás szerzője, utalva arra, hogy a két fél átfogó stratégiai partnerséget hozott létre, ami egymás stratégiai szintű kezelését feltételezné.

A globális pénzügyi válság és az európai hitelválság kitörése óta Kína segítséget ajánlott Európának – olvasható az írásban, s példaként ott áll, hogy Peking 2009-ben több delegációt küldött bevásárolni európai országokba.

Európai vezetők évek óta ismétlik, hogy Kína piacgazdasági státusának elismerésére készülnek, de erre nem kerül sor; néhányan közülük „kifogásként” technikai feltételek hiányára hivatkoznak, s azt állítják, hogy csupán „technikai jellegű problémáról” van szó – írja Vu, aki szerint az EU lényegében „trükkösen halogatja” újra és újra ígéretének betartását, miközben a „tisztességes kereskedelem nevében protekcionista gyakorlatot folytat”. Később azt is megjegyzi: vannak országok, amelyeknek az EU elismerte a piacgazdasági státusát, ám nem teljesítik azokat a bizonyos „technikai feltételeket”.

A kommentár megállapítja, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerint 2016-ban Kína automatikusan megkapja a piacgazdasági státust, s hozzáteszi: minél előbb ismeri el tehát ezt az unió, annál előbb demonstrálhatja őszinteségét Kína irányába, amivel egyben népszerűségre tehet szert a kínaiak körében.

Az EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, míg Kína az unió számára a második legnagyobb; az EU elismerése, vagy annak megtagadása tehát nincs nagy hatással a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra – foglalja össze véleményét a Hszinhua szerzője, s Fu Jing kínai külügyminiszter-helyettest idézve leszögezi: politikai kérdésről van szó, amelyre a válasz a kölcsönös bizalom építésére vonatkozó szándékot fejezi ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.