Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Hollandia

Lakáspiac: további zsugorodás?

A múlt hét végi 19. Fundamenta Lakásvásár kiállítás kapcsán kerestük fel Borsi László ingatlanszakértőt, a Lakásvásár Média Csoport elnökét. A legnagyobb hazai lakáspiaci rendezvényen a szervezők új és használt lakások, házak mellett külföldi ingatlanokkal, előtakarékossági lehetőségekkel és hitelek széles választékával várták az érdeklődőket.

Károly Gábor
2011. 09. 28. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megnyitó előtti ingatlanszakmai konferencián Harmati László, az FHB Bank Nyrt. üzleti vezérigazgatója elmondta, hogy „a lakásárak 20-23 százalékkal estek reálértéken az utóbbi három évben”. Az év végéig szerinte további 2 százalékos áresés várható.

Borsi László is arról beszélt, hogy „tragikus” helyzetben van a lakáspiac: „az adásvételek száma – az új és a használt lakásokat egybeszámítva – tavaly 83 ezer volt. A korábbi mélyponton, 1999-ben 121 ezer tranzakciót mértek, míg a csúcson, 2003-ban 270 ezer adásvételt regisztráltak” – mondta az ingatlanszakértő.

Ezeken a borús adatokon nem segít a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán kiadott GDP-előrejelzése sem: a piackutató ugyanis rontotta GDP-előrejelzését amely az idén csak 1,5 százalékos gazdasági bővüléssel számol, jövőre pedig 1 százalékos csökkenést prognosztizált. A GKI szerint „amennyiben a devizahitelesek kedvezményes végtörlesztése rendkívül kiterjedté válik, a bankok hatalmas veszteségei miatt radikálisan szűkíthetik tevékenységüket, az ország kockázati megítélése pedig drámaian romolhat, és ekkor az előrejelzettnél is kedvezőtlenebb gazdasági pályára sodródhat”. Vértes András, a GKI elnöke elmondta, hogy számításaik szerint az érintett devizahitelesek 20 százaléka él majd a végtörlesztés lehetőségével.

A lakáspiac várható helyzetéről, a Lakásvásár Média Csoport elnökét, Borsi László ingatlanszakértőt kérdeztük.

– A hétvégén mintegy 120 cég képviselte magát a lakásvásáron – értékesítők, bankok egyaránt. Milyen volt a „hangulat”, mit vár a szakma?

Százhúsz cég volt durván és közel 6500 látogató. Ez kevesebb mint amennyi szokott lenni. Tavasszal 140 kiállító volt és majdnem nyolcezer látogató, tehát csökkenés volt a létszámban. Ez azt is jelzi, hogy nem nagyon van pénzük az embereknek, nem tudnak vásárolni. Alapvetően az a helyzet, hogy csak a kisebb lakásokra van pénzük a potenciális vásárlóknak – 10-12, maximum 15 millió forintig. Az volt a jellemző egyébként – én azt láttam legalábbis –, hogy a bankok már kínálatot is adtak a hitellehetőséghez.

Ez az építőipart is sújtja, mely meg is látszik a számokban, hiszen 2005 óta évről évre csökken az építőipari termelés. Milyen lakásokra van akkor igény?

Így van, az új építésű lakások száma csökken. A régebbi lakásokra van főleg igény, illetve az olyan újakra, amelyekre azt mondjuk, hogy újszerű. Ha két-három éve a piacon van, az már újszerű lakás, de nem használta még senki. A kiállítók ezekből 20-25 százalékos kedvezményt is adtak.

Hétfőn Schmitt Pál köztársasági elnök is aláírta a végtörlesztésről szó törvényt. Milyen hatással lehet ez a lakáspiacra?

Elvileg felpörgetheti. A kérdés az, hogy mennyien élhetnek majd ezzel. Én azt gondolom, hogy 10 százaléknál nem többen, inkább alatta. Tehát olyan 100 ezer fő, de lehet, hogy annál is kevesebben élnek majd a lehetőséggel.

Elképzelhető, hogy az így visszafizetett lakásokat inkább eladják majd? Ez növelné a kínálatot, ami az árakat nyomná még lejjebb.

Akár el is adhatják ily módon a lakásaikat, s az is lehet, hogy kisebb lakásba mennek. Visszafizetik a pénzt most, eladják a lakást, kisebbet vesznek – ez is egy irány lehet. Szóval így még némi pénzhez is jutnak, és egy lakás is megmarad. Tehát elvileg a használtlakáspiacot kismértékben felpörgetheti, de mivel a kínálati oldal erősödik alapvetően, ezzel az árak valóban lejjebb mehetnek, a keresleti oldalon pedig alig lesz változás.

A végtörlesztéssel kapcsolatban forinthitelhez jutók élénkíthetik a keresleti oldalt?

Nagy kérdés, hogy a bankok milyen hitellel jönnek elő. Nagy kérdés az is, hogy a kormány tervez-e valamilyen otthonteremtési programot – tudom, hogy tervez –, csak kérdés, hogy ezzel mikor jönnek elő. Kérdéses az is, hogy mi lesz ebben a tervezetben. Tehát ezek egyelőre kiszámíthatatlan dolgok. Ha lesz olyan lépés, amely a keresletet élénkítheti, akkor esetleg az az oldal is erősödhet, de önmagától biztos, hogy nem fog. Tehát, ha nem lesz állami pénz a rendszerben a keresleti oldalon, akkor nem nő a kereslet, viszont akkor az árak tovább csökkenhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.